Achoris (Hakoris, Hakor)
25190
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-25190,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Achoris (Hakoris, Hakor)

392 – 380

Achoris is vermoedelijk een zoon van Nepherites I en vader van Nepherites II.
Deze mening wordt gedeeld door de meerderheid van de historici. Nochtans volgens Meulenaere was Achoris een usurpator (onrechtmatige heerser), heersend in de tijden tussen twee verwante koningen, Nepherites I en Nectanebo.
Hij vestigde een politiek sterk Egyptisch imperium.
Het verdrag dat hij met Euagorsas, de koning van Cyprus en Athene in 389 v.Chr. besloot, wees op zijn bedoeling om de anti-Perzische politiek volledig in werking te stellen.
Hij creëerde korpsen van Atheense afvalligen met als commandant Chabrias. 385 v. Chr. het Egyptische leger weert een aanval van de Perzen af.
Achoris was een groot bouwer, achterlatend monumenten bekend als, Karnak Kapel, Hypostijl in de Nekchbet Tempel te El-Kab en de oase van Kharga, kiosk te Medinet Habu en enkele minder belangrijke structuren in Letopolis, Mendes, Tod, Sakkara en Elephantine.

In 1986 suggereerde John D. Ray dat Hakor de erfgenaam van Nepherites was, die ongestoord regeerde tot zijn jaar 2 toen hij werd afgezet door Psammuthis.
Na nog een jaar slaagde Hakor erin zijn legitieme troon te heroveren door de usurpator omver te werpen, en bleef zijn heerschappij dateren sinds zijn eerste kroningsdatum, simpelweg doende alsof deze kloof nooit heeft plaatsgevonden.
De derde pretendent, Muthis, zou in deze strijd kunnen worden opgenomen, maar zijn rol – ervan uitgaande dat hij echt bestond – is onbekend.
Ray’s hypothese wordt aanvaard door andere egyptologen zoals Alan B. Lloyd en Toby Wilkinson.
Kort na zijn dood werd Hakor een usurpator genoemd door de stichter van de daaropvolgende dynastie, Nectanebo I.
Er is echter gesuggereerd dat Hakor en Nectanebo op de een of andere manier familieleden zouden kunnen zijn, mogelijk beide verwant aan Nepherites I maar rivalen van elkaar .

Geboortenaam: hkr Haqor (Bedoeïne ?)

Troonnaam: Xnm-mAat-ra Maatibre
(Rechtvaardig is het hart van Ra)

Torso van de farao Achoris.
(Museum of fine Arts, Boston)

Torso van Achoris

Bovenste helft van standbeeld van Hakor.
(Bron: A History of Egypt, III, p. 376, Flinders Petrie (1853-1942))

Achoris_Petrie_01

Hakors kapel te Karnak.

Sfinx met de hiërogliefen van Hakor.
(Bron: A 27 (Department of Egyptian Antiquities of the Louvre))

Achoris-Louvre-antiquites-egyptiennes-p1020361-gradient

Ushabti van farao Achoris.
(Bron: E 17408 (Department of Egyptian Antiquities of the Louvre))

Achoris_Ushabti_of_pharaoh_Hakor,_Louvre