Amasis
24936
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24936,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Amasis 

570 – 526

Amasis II (Oudgrieks: Ἄμασις) of Ahmose II was een farao van de 26e dynastie van Egypte, de opvolger van Apries in Saïs, hij was de laatste grote heerser van Egypte vóór de Perzische verovering.
Amasis wordt beschouwd als één van de zes grootste Egyptische wetgevers en geëerd door de Grieken met de titel, “Eén van de zeven Sagen“.
De meeste informatie over Amasis komt van de “Historien” van Herodotus (boek 2, 161 e.v.) en kan slechts gedeeltelijk worden getoetst aan monumenten die zijn gevonden.
Volgens de Griekse historicus was Amasis van gewone komaf.
Hij was oorspronkelijk een officier in het Egyptische leger, zijn geboorteplaats was Siuph in Saïs.
Hij nam deel aan een algemene campagne van farao Psamtik II in 592 voor Christus in Nubië.
Een opstand die uitbrak onder inheemse Egyptische soldaten gaf hem de kans om de troon te grijpen.
Deze troepen, die naar huis terugkeerden van een rampzalige militaire expeditie naar Cyrene in Libië, vermoedden dat ze waren verraden opdat Apries, de regerende koning, met meer macht zou regeren door middel van zijn Griekse huurlingen, veel Egyptenaren sympathiseerden volledig met hen.
Generaal Amasis, gestuurd om hen te ontmoeten en de opstand te onderdrukken, werd in plaats daarvan door de rebellen tot koning uitgeroepen en Apries, die toen volledig op zijn huurlingen moest vertrouwen, werd verslagen.
Apries vluchtte naar de Babyloniërs en werd gevangengenomen en gedood tijdens een invasie van zijn geboorteland in 567 v. Chr. met de hulp van een Babylonisch leger.
Een inscriptie bevestigt de strijd tussen de inheemse Egyptenaar en de buitenlandse soldaten en bewijst dat Apries werd gedood en eervol werd begraven in het derde jaar van Amasis (ca. 567 v. Chr.). Amasis trouwde toen met Chedebnitjerbone II, een van de dochters van zijn voorganger Apries, om zijn koningschap te legitimeren.
Er is enige informatie bekend over de familieoorsprong van Amasis, zijn moeder was een zekere Tashereniset, zoals een buste van haar, die zich tegenwoordig in het British Museum bevindt, laat zien.
Een stenen blok van Mehallet el-Kubra stelt ook vast dat zijn grootmoeder van moederskant – de moeder van Tashereniset – een zekere Tjenmutetj was.
Amasis bracht Egypte in nauwer contact met Griekenland dan ooit tevoren.
Herodotus vertelt dat Egypte onder zijn voorzichtige regering een nieuw welvaartsniveau bereikte, Amasis versierde de tempels van Neder-Egypte vooral met prachtige monolithische heiligdommen en andere monumenten (zijn activiteit hier wordt bewezen door bestaande overblijfselen).
Zo werd er in Tell Nebesha een door hem gebouwde tempel opgegraven.

Amasis II stierf in 526 voor Christus, hij werd begraven in de koninklijke necropolis van Saïs, en hoewel zijn graf niet is herontdekt, beschrijft Herodotus het voor ons:
[Het is] een groot kloostergebouw van steen, versierd met pilaren die zijn uitgehouwen in de imitatie van palmbomen, en andere kostbare ornamenten. Binnen het klooster is een kamer met dubbele deuren, en achter de deuren staat het graf.

Herodotus vertelt ook over de ontheiliging van de mummie van Amasis toen de Perzische koning Cambyses Egypte veroverde en daarmee een einde maakte aan de 26e (Saïte) dynastie:
Nauwelijks was [Cambyses] het paleis van Amasis binnen toen hij al het bevel gaf om zijn [Amasis’] lichaam uit het graf te halen waar het lag.
Nadat hij dit had gedaan, liet hij het met alle mogelijke vernedering behandelen, zoals het slaan met zwepen, het steken met prikkels en het uittrekken van de haren…
Omdat het lichaam was gebalsemd en niet in stukken zou vallen onder de slagen, liet Cambyses het verbranden.

Geboortenaam: jaH-msi(w) sA-nt Iahmesi Sineith
(De maan was geboren; Zoon van Neith)

Troonnaam: Xnm-ib-ra Henemibre
(Hij die het hart van Ra omhelst)

Polycrates, tiran van Samos, met farao Amasis II.
(Bron: Wikipedia, auteur anoniem, gepubliceerd in 1890)

Standbeeld van Tasherenese, moeder van koning Amasis II.
(Bron: British Museum)

Amasis_II,_570-526_BCE,_from_Egypt,_currently_housed_in_the_British_Museum

Dit hoofd is waarschijnlijk afkomstig van een tempelbeeld van Amasis II.
Hij draagt de traditionele koninklijke nemes-hoofddoek, met een beschermende uraeus-slang op het voorhoofd.
(Bron: Walters Art Museum, Baltimore.)

Amasis-Egyptian_-_Head_of_King_Amasis_-_Walters_22415

Karnak, relief Amasis tonende.

Papyrus met demotisch schrift uit het 35ste jaar van Amasis, te zien in het Louvre.

Stèle uit jaar 23 van Amasis, te zien in het Louvre.