Amenemhat II
21997
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21997,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Amenemhat II

ca. 1919 – 1885

Men vermoedt dat de koning al vrij oud was toen hij op de troon kwam, de koning heeft ook maar kort geregeerd.
De Turijnse koningslijst vermeld 10 jaar, Manetho komt met 38 jaar, zoals op deze koningslijst is te zien is dat de koning zijn regeringstijd deelde met zijn vader, vermoedelijk 3 jaar.
Er zijn vondsten gevonden uit de tijd van de koning waarin het land handel dreef met het Verre Oosten, Mesopotamië en zelfs Kreta.
Verschillende artefacten (scarabeeën, beelden) zijn gevonden in verschillende plekken in het Midden Oosten.
Bijzondere favoriet was Byblos waar veel voorwerpen werden verhandeld, de heersende elite maakte daar zelfs hiërogliefen over Egyptische goden.

Geboortenaam: imn-m-HAt Amenemhat
(Amon Is De Eerste; Amon Is Aan Het Hoofd)
Horusnaam:  Hr Hkn-m-mAat  Hor Hekenmaat 
(Horus, De ene die is geprijsd met Maat)

Amenemhat II’s Piramide te Dashur.

De piramide, waarschijnlijk genaamd “Amenemhat is voorbereid“, staat op de oude koninklijke begraafplaats te Dashur, ten oosten van de rode piramide van Snefroe.
Nu wordt die door de lokale mensen genoemd “de witte piramide“, wat misschien te maken heeft met het framewerk van de kern, die is gemaakt van witte kalkstenen blokken.
De entree naar de ondergrondse kamers was in het midden van de piramides noordzijde en verstopt door de noordelijke kapel, er doorheen gaand bereikt men een afdalende gang gebouwd met kalkstenen blokken.
Op zijn laagste punt wordt de gang horizontaal en komt uit in de grafkamer, welke gevestigd was op de verticale as van de piramide, aan de westmuur stond een sarcofaag.

Plattegrond van het hypogeum.

(Met dank aan Franck Monnier, de ontwerper hiervan (Wikipedia))

De plek van de piramide plus een schematische weergave van het piramidecomplex van Amenemhat II.

Omheining:  93 x 225 m
Hoogte van de piramide  84 m

De Sphinx van rood graniet uit Tanis is 

waarschijnlijk het gezicht van Amenemhat II.

Zandstenen fragment met

Amenemhat’s Horusnaam,  Hekenmaat.