Amenemhat III
22058
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22058,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Amenemhat III

ca. 1840 – 1793

Amenemhat III was een farao van de 12de Dynastie.
Zijn naam Amenemhat betekent: “Amon is de belangrijkste“, zijn tweede naam betekent: “Ra behoort toe aan Maät“.
Koning Amenemhat III was de enige zoon van Senoeseret III, de naam van de moeder is niet bekend.
De koning had twee koninginnen die bij hem waren begraven, koningin Neferoesobek was waarschijnlijk een dochter van hem.
De lijst van Manetho dateert de koning op 8 jaar en 40 jaar bij de Turijnse koningslijst.
De koning had geen mannelijke opvolgers dus nam hij een regent aan die zich later Amenemhat IV zou noemen.
De farao zorgde voor een goede regering zowel in als buiten Egypte, net zoals zijn vader.
De uiterste grens met Nubië werd nu tot aan het plaatsje Semma en verschillende forten werden verlengd.
Er waren ook activiteiten in de Sinaï om koper te ontginnen maar ook in Nubië.
De interne politiek van het land was rustig. Hij zorgde voor dat de macht bij de centrale overheid lag. Het resultaat van zijn beleid was dat de rechten van de opperste klassen werden gelimiteerd ook speciale officiële functies.
Een heleboel schrijnen en tempels werden gebouwd onder zijn regering, waaronder een grote tempel voor Sobek en de tempel voor Ptah in Memphis.
De bouwactiviteiten waren enorm, zo groot zelfs dat Aziaten werden aangetrokken om mee te helpen bouwen, dit aantrekken van buitenlanders werd de dynastie noodlottig en zij starten een nieuwe dynastie.
Het einde van zijn dynastie werd verpest door magere opbrengsten vanwege het uitblijven van de overstroming van de Nijl, die een onmiddellijke impact had op de economie van het land.
Dit feit was ook een reden waarom het minder goed ging met de eens zo stabiele periode.

Geboortenaam: imn-m-HAt Amenemhat
(Amon Is De Eerste; Amon Is Aan het Hoofd)
Horusnaam:  Hr aA-bAw  Hor Aabau
(Horus, Grote Kracht)

Piramide complex van Amenemhat III, 12de Dynastie te Dashur.

De graffiti van een bouwer suggereert dat men al in het 1ste jaar van zijn regering is begonnen met de bouw van Amenemhat III’s piramide te Dashur.
Alleen een ondoordringbare donkergrijze ruïne is overgebleven, door de lokale mensen genoemd “Zwarte Piramide“.
De entree naar de tombe van de heerser nabij de zuidoosthoek van de piramide ter hoogte van de laagste laag van de fundering.
Een trap leid naar een gang en dan naar het gehele systeem van gangenstelsels, schachten, versperringen en kamers die “bekleed” waren met kalksteen en zich op diverse etages bevonden. Ongeveer 20 meter vanaf de entree, is een afslag richting het noorden naar de koninklijke garfkamer. Op de kruising komt een andere gang uit westelijke richting vanuit de koninginnen grafkamer.
Aan de westelijke muur van de grafkamer van de koning stond een roze granieten sarcofaag. Het systeem van gangenstelsels en kamers lag onder het oostelijke gedeelte van de piramide.
De 2 ingangen zijn virtueel elkaars spiegelbeeld. De entreegang had tevens een afdalende trap. Komend uit het westen, betreed men eerst de grafkamer van koningin Aat en dan die van een koningin wie nog niet precies is geïdentificeerd (Neferoeptah?).
Een ander gedeelte van het ondergrondse labyrint was de zogenoemde zuid-tombe, een systeem van gangenstelsels en kapellen. Het begint met een gang na de ingang richting het systeem van de koning en is gesitueerd onder het zuidelijke gedeelte van de binnenplaats.
De dodentempel aan de voorkant van de oostzijde van de piramide was klein en relatief eenvoudig.
Ten noorden van de piramide op de binnenplaats tussen de binnenste en buitenste omheining, bevind zich een rij van 10 schacht tombes die toebehoren aan leden van de koninklijke familie.
De eerste tombe vanuit het oosten gezien, was later toegeëigend door één van de heersers van de 13de Dynastie, Hor I.
De piramide te Dashur was gereed na ongeveer 15 jaar van de regeerperiode en waarschijnlijk al snel daarna weer verlaten.

Klik op de foto om meer te zien.

Plattegrond vaan de piramide van Amenemhat III

A – Entree
B – Grafkamer van koningin Aat
C – Grafkamer van koningin Neferoeptah (?)
D – Grafkamer van de koning
E – Zuid tombes
F – Noordelijke kapel
G – Doden tempel

 

Lengte van de basis: 105 m
Hoek van de muren: 54° 30’…57o
Hoogte: 75 m
Afmetingen grafkamer:  7 x 2.5  (hoogte: 1.83 m)

Piramide complex van Amenemhat III te Hawara.

De piramide was gebouwd met modderstenen en voorzien van een deklaag van fijn wit kalksteen.
De entree naar het onderaardse gedeelte bevind zich aan de zuidkant van de piramide, daar is een afdalende gang met trap leidend richting het noorden, deze was voorzien van verschillende barrières en draaide verschillende keren rondom de as van de piramide alvorens de grafkamer werd bereikt.
De grafkamer was gegraven als een rechthoekig gat in de rotsachtige grond, gevloerd met kalkstenen blokken.
We zijn niet zeker van de naam van Amenemhat III’s Hawara piramide. Een rots inscriptie te Wadi Hammamat spreekt van standbeelden uitgehakt om te bouwen, genaamd Amenemhat-Ankh.
Aan de voorkant van de zuidzijde van de piramide heeft Petrie de resten opgegraven van een uitgebreid en vergaand gestructureerd tempelcomplex, waarschijnlijk het labyrint genoemd door reizigers uit de oudheid.
Herodotus, Diodorus Sicullus, Strabo en Pliny refereren allen daaraan.
I.v.m. de vroege vernietiging van het complex kan het oorspronkelijke plan van het labyrint niet precies gereconstrueerd worden.

 

Voor meer informatie aangaande de piramide te Hawara, dan kun je in het document van Keith Hamilton “The Hawara Pyramid, A Layman’s Guide” meer vinden, let wel dit is wel in het Engels, maar zeer de moeite waard, klik op de link hieronder om bij het betreffende document te komen.

 

The Hawara Pyramid, A Layman’s Guide.

Klik op de foto om meer te zien.

Plattegrond vaan de piramide van Amenemhat III te Hawara.

A – Entree
B – Blinde gang
C – Valpoorten
D – Grafkamer

 

Lengte van de basis: 102 m
Hoek van de muren: 48° – 52°
Hoogte: 58 m

Albasten hoofd van Amenemhat III.

Standbeeld van farao Amenemhat III.

Hermitage, St. Petersburg, Rusland.