Amenemhat VI
22208
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22208,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Amenemhat VI

Amenemhat VI.

De Turijnse koningslijst en de Tabel van Karnak laten bewijzen zien over deze heerser.
Zijn naam is tevens te zien als inscriptie op een stenen blok te Heliopolis en op zogenaamde cilinderzegels.

De relatieve chronologische positie van Amenemhat VI is veilig gesteld dankzij de Turijnse canon. Zijn voorganger was een weinig bekende farao genaamd Ioefeni en zijn opvolger was een even obscure koning, Nebnun.
De absolute chronologische positie van Amenemhat VI is minder zeker vanwege onzekerheden aangaande de vroegere koningen van de dynastie.
Volgens Kim Ryholt en Darrell Baker was hij de 8e koning van de dynastie, terwijl Thomas Schneider, Detlef Franke en von Beckerath hem zien als de 7e heerser.
De duur van het bewind van Amenemhat is verloren gegaan door de slechte staat van bewaring van de Turijnse papyrus en alleen het aantal dagen is leesbaar als […] en 23 dagen.
Ryholt wijst hem niettemin een korte regeerperiode van 3 jaar toe, verspreid over 1788-1785 voor Christus.

Horusnaam: Hr shr tA.wj
(Horus, wie geeft de 2 landen inhoud)

Geboortenaam: imny (sA) ini-iti.f  Ameni Intef

Schematische tekening van een oude Egyptische offertafel.
De tafel, gemaakt van zandsteen, werd opgegraven in de Grote Tempel van Karnak (noordelijke plein) en draagt de naam van Seankhibre Ameny-Intef-Amenemhat, een farao van de 13e dynastie (tweede tussenperiode).
Nu in het Egyptisch museum van Caïro (CG 23040 / JE 3423, 39804).

 

Auteur Ahmed Kamal (1851-1923)

Reliëf met cartouche van farao Amenemhat VI uit Heliopolis.