Anat-Har
23153
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23153,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Anat-Har

Troonnaam: HqA-xAswt ant-Hr  Heka-Khasut Anat-her
(Heerser van buitenlandse landen, Anat-Her)

Anat-Har (ook ‘Anat-Her’) was mogelijk de eerste heerser van de 16e dynastie van Egypte, die tijdens de Tweede Tussenperiode over een deel van Neder-Egypte regeerde als een vazal van de Hyksos-koningen van de 15e dynastie.
Dit wordt echter betwist, waarbij de egyptologen Kim Ryholt en Darrel Baker geloven dat Anat-Har een Kanaänitisch stamhoofd was uit de tijd van de machtige 12e dynastie, anderen, zoals Nicholas Geoffrey Lempriere Hammond, beweren dat hij een prins van de 15e dynastie was.
Anat-Har’s naam betekent “Anat is tevreden” en verwijst naar de Semitische godin Anat, waaruit blijkt dat hij van Kanaänitische afkomst was.
Anat-Har wordt bevestigd door twee scarabee-zegels, waarvan er één is gemaakt van steatiet en mogelijk afkomstig is uit Bubastis in de Nijldelta.
Anat-Har wordt niet vermeld in de canon van Turijn, een koningslijst die is opgesteld tijdens de Ramesside-periode en die dient als primaire historische bron voor de koningen van de Tweede Tussenperiode.
De zegels crediteren Anat-Har met de titel van Heka-chasut, “Heer van de vreemde landen“, de titel gebruikt door de vroege Hyksos-koningen, daarom stelde Jürgen von Beckerath voor dat Anat-Har een lid was van de 16e dynastie en een vazal van de Hyksos-koningen van de 15e dynastie.
De interpretatie van de 16e dynastie als hergroeperende vazallen van de Hyksos staat echter ter discussie, waarbij sommige Egyptologen, waaronder Ryholt, Darrell Baker en Janine Bourriau, geloofden dat de 16e dynastie een onafhankelijk Thebaans koninkrijk regeerde in de tijd 1650-1580 v. Chr.

Tekening van de scarabee van Anat-Har.
(Bron: W. M. Flinders Petrie (1853-1942), Egypt and Israel, Society for promoting christian knowledge, London, 1911 )

Aper-Anat (User-Anat)

Troonnaam:  HqA-xAswt Ap.r-ant Heka-Khasut Aper-Anat
(Machtig is Anat)

Aper-Anat was een heerser van Neder-Egypte tijdens de Tweede Tussenperiode in het midden van de 17e eeuw voor Christus.
Volgens Jürgen von Beckerath was hij de tweede koning van de 16e dynastie en een vazal van de Hyksos-koningen van de 15e dynastie.
Deze mening werd onlangs verworpen door Kim Ryholt, in zijn studie uit 1997 over de Tweede Tussenperiode, stelt Ryholt dat de koningen van de 16e dynastie regeerden over een onafhankelijk Thebaans rijk ca. 1650-1580 v. Chr.
Bijgevolg beschouwt Ryholt Aper-Anat als een vroege Hyksos-koning van de 15e dynastie, misschien zijn tweede heerser.
Deze analyse heeft sommige egyptologen overtuigd, zoals Darrell Baker en Janine Bourriau, maar niet anderen, waaronder Stephen Quirke.
Aper-Anat is alleen bekend van een enkele scarabee, nu in het Petrie Museum. Op de scarabee krijgt hij de titel Heka-chasut, wat zich vertaalt als “heerser van de vreemde landen” en waarvan het woord Hyksos is afgeleid.
Het is veelbetekenend dat deze titel werd gedragen door de vroege Hyksos-koningen van de 15e dynastie.
Op basis van dit bewijs stelt Ryholt voorlopig voor dat Aper-Anati de tweede heerser van de 15e dynastie was, maar wijst erop dat deze identificatie niet zeker is.

Scarabeezegel van Aper-Anat gemaakt van geglazuurd steatiet.
Londen, Petrie Museum.
(Bron: Flinders Petrie (1853-1942), Scarabs and cylinders with names (1917))

Semqen

Troonnaam: HqA-xAswt smqn Semqen
(Shimike is mijn god)

Semqen was een Hyksos-heerser van Neder-Egypte tijdens de Tweede Tussenperiode in het midden van de 17e eeuw voor Christus.
Volgens Jürgen von Beckerath was hij de derde koning van de 16e dynastie en een vazal van de Hyksos-koningen van de 15e dynastie.
Deze mening werd gedeeld door William C. Hayes en Wolfgang Helck, maar werd onlangs verworpen door Kim Ryholt.
In zijn studie uit 1997 over de Tweede Tussenperiode, stelt Ryholt dat de koningen van de 16e dynastie regeerden over een onafhankelijk Thebaans rijk ca. 1650-1580 v. Chr.
Bijgevolg beschouwt Ryholt Semqen als een vroege Hyksos-koning van de 15e dynastie, misschien de eerste heerser ervan.
Deze analyse heeft sommige Egyptologen overtuigd, zoals Darrell Baker en Janine Bourriau, maar niet anderen, waaronder Stephen Quirke.

Het enige hedendaagse attest van Semqen is een bruine steatiet scarabee-zegel uit Tell el-Yahudiyeh in de Nijldelta.
Het is veelbetekenend dat het zegel hem de titel Heka-chasut geeft, “heerser van de vreemde landen“, een titel die uitsluitend wordt geassocieerd met de vroege heersers van Hyksos.
Bovendien geeft het ontwerp van het zegel aan dat het waarschijnlijk werd geproduceerd tijdens de 14e of de 15e dynastie, waarbij de laatste veel waarschijnlijker is.
Ooit behoorde het tot de Fraser-collectie en momenteel maakt deze scarabee-zegel deel uit van een privécollectie.

Tekening van de scarabee van Semqen.

(Bron: Flinders Petrie (1853-1942), Scarabs and cylinders with names (1917))

Sokar-Hor

Troonnaam: sqr-Hr  Sokar-Hor
Sokar-Hor was een koning van Egypte en regeerde over een deel van Neder-Egypte tijdens de Tweede Tussenperiode, mogelijk in het begin van de 16e eeuw voor Christus.
De exacte indeling van hem is onzeker, volgens Thomas Schneider regeerde hij waarschijnlijk in de 15e dynastie.
Sokar-Hor wordt bevestigd door een enkele inscriptie op een deurpost die in de jaren negentig in Tell el-Dab’a – het oude Avaris – is opgegraven door Manfred Bietak in een gebouw uit de 18e dynastie.
De deurpost, nu in Caïro onder het catalogusnummer Cairo TD-8316, draagt zijn gedeeltelijke koninklijke titel op de manier van de oude Egyptenaar, met zijn Nebti- en Golden Falcon-namen, evenals zijn nomen.
Op de deurpost staat:[Horus die… …], De bezitter van de Wadjet en Nekhbet diademen die de boogmensen onderwerpt. De Gouden Valk die zijn grens bepaalt. De heka-khawaset, Sokar-Hor.

Yamu (Yaam)

yamw Yamu
nbw-wsr-ra Nebweserre
De naam van deze heerser is alleen op scarabeeën weergevonden.
(Bron: Narmer.pl)

Yakobaam

Geboortenaam: ykbm  Yakobaam
Troonnaam :sxai.n-ra Sechaenre
(Wie Introniseert Ra)
Yakobaam was een oude Egyptische kleine koning van de Hyksos-periode in de 16e dynastie.
Tot nu toe is dit alleen bekend door scarabeeën.
Zijn eigennaam is van Semitische oorsprong; William A. Ward’s toekenning van de troonnaam Sechaenre aan Yakobaam is onzeker, omdat het uitsluitend gebaseerd is op typologische overeenkomsten tussen scarabeeën met die twee namen.
Scarabee-zegel van Sechaenre, nu waarschijnlijk in het Petrie Museum.
(Bron: Flinders Petrie (1853 – 1942): A history of Egypt from the earliest times to the 16th dynasty (1897))

Amu

Geboortenaam: a(A)m(w)  Amu
Troonnaam: xai-wsr-ra Khaiweserre
Lokale prins in centraal Egypte, wiens naam is terug gevonden op scarabeeën.
(Bron: Narmer.pl)

Pepi III

Geboortenaam: ppy  Pepi
Troonnaam: snfr-anx-ra  Seneferankhre
(Die ene die het leven mooi maakt)
Pepi III was mogelijk een farao van de 16e dynastie tijdens de tweede tussenperiode.
Volgens Wolfgang Helck was hij de vijfde farao van de dynastie als alternatief was hij volgens Jürgen von Beckerath de dertiende farao van de dynastie.
Omdat zijn positie in de 16e dynastie zeer onzeker is, is het niet duidelijk wie zijn voorganger en opvolger waren.
Pepi III wordt alleen bevestigd door een scarabee-vormig zegel dat zijn naam draagt.
Egyptoloog Kim Ryholt betwist het zegel als bewijs dat Pepi een koning was van de 16e dynastie en stelt dat het zegel niet dateert uit de Tweede Tussenperiode.
Volgens Ryholt: “de grootte en het ontwerp (prenomen + nomen zonder cartouche of koninklijke titulaire titels) van dit zegel is ongeëvenaard tijdens de Tweede Tussenperiode. Ook de stijl van de borden is behoorlijk verschillend van Tweede Tussenperiode-zegels.
In plaats daarvan stelt Ryholt voor om het zegel van Pepi III te dateren in de Eerste Tussenperiode, waarbij hij echter opmerkt dat dit een zeer vroege datum is voor een scarabee-zegel, aangezien anders de vroegste scarabeeën pas verschijnen tijdens het bewind van Senoeseret III van de late 12e dynastie.
Foto van een scarabee van Pepi III door Flinders Petrie.
(Bron: Flinders Petrie (1853-1942), Scarabs and cylinders with names (1917))