Antef II of Intef II
21849
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21849,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Antef II of Intef II

ca. 2105 – 2057

Antef II was een farao van de 11de dynastie.
De koning was bekend onder de naam Antef II of Intef II.
Antef II is de meest bekende farao met de naam Antef (Intef). Men schreef hem de unificatie van de twee landen toe.
De koning voerde oorlogen met Assioet, Hermopolis en Herakleopolis.

Wahankh Intef II (ook Inyotef II en Antef II) was de derde heerser van de 11e dynastie van Egypte, hij regeerde bijna vijftig jaar.
Zijn hoofdstad bevond zich in Thebe. In zijn tijd was Egypte verdeeld over verschillende lokale dynastieën. Hij werd begraven in een saffraantombe in El-Tarif.
De ouders van Intef waren Mentoehotep I en Neferu I, zijn voorganger Intef I was mogelijk zijn broer. Intef werd opgevolgd door zijn zoon Antef III.

Na de dood van de nomarch Ankhtifi, was Intef in staat om alle zuidelijke nomen te verenigen tot aan de Eerste Cataract.
Hierna botste hij met zijn belangrijkste rivalen, de koningen van Herakleopolis Magna, om het bezit van Abydos.
De stad veranderde verschillende keren van eigenaar, maar Intef II zegevierde uiteindelijk en breidde zijn heerschappij uit naar het noorden tot de dertiende nome.
Na deze oorlogen werden meer vriendschappelijke betrekkingen tot stand gebracht en de rest van het bewind van Intef II was vreedzaam.
De ontdekking van een standbeeld van Intef II, gehuld in een sed-festivalgewaad, in het heiligdom van Heqaib in Elephantine suggereert dat het gezag van deze koning zich op zijn 30e tot het gebied van de Eerste Cataract uitbreidde en misschien zelfs over een deel van Neder-Nubië.
Deze indruk lijkt te worden bevestigd door een expeditie onder leiding van Djemi vanuit Gebelein naar het land Wawat (d.w.z. Nubië) tijdens zijn bewind.
Als gevolg daarvan liet hij, toen Antef II stierf, een sterke regering in Thebe achter die heel Opper-Egypte beheerste en een grens tot net ten zuiden van Assioet handhaafde.

De vroegste datering van de god Amon in Karnak vindt plaats tijdens zijn bewind.
De overgebleven secties van de Turijnse Canon voor het Middenrijk kennen deze koning een regeerperiode van 49 jaar toe.

Geboortenaam: sA-ra ini-it.f aA
(De Zoon van Ra, Antef De Grote)

Stèle van kalksteen van farao Antef II, (ca. 2108-2059 v. Chr.).

Metropolitan Museum of Art (MET 13.182.3)