Antef was een Egyptische koning van de 17e dynastie van Egypte, die leefde tijdens de Tweede Tussenperiode toen Egypte in tweeën werd gedeeld door Hyksos dat onder controle stond van Neder-Egypte en Thebe over Opper-Egypte regeerde.
Sekhemre-Wepmaat Antef wordt soms aangeduid als Antef V, en soms als Antef VI. Zijn nomen, Antef-aa, vertaalt als “Zijn vader bracht hem, de grote” of “Antef, de grote.”
Hij regeerde vanuit Thebe en werd waarschijnlijk begraven in een tombe in de necropolis.
Zijn rishi-kist, Louvre E 3019, werd in de 19e eeuw ontdekt en er is een inscriptie gevonden waaruit blijkt dat de broer van deze koning, Nubkheperre Intef, hem heeft begraven en dus hem heeft opgevolgd.
Zowel Sekhemre-Wepmaat Intef als Nubkheperre Intef waren zonen van een koning genaamd Sobekemsaf, hoogstwaarschijnlijk Sekhemre Shedtawi Sobekemsaf (Sobekemsaf II tegenwoordig en niet I) op basis van een inscriptie van een deurpost van een tempel uit de 17e dynastie in Gebel Antef.
Hoewel zijn eigen graf niet is gevonden, bevond het zich waarschijnlijk in het gebied van Dra’ Abu el-Naga’ waar het piramidegraf van zijn broer Nubkheperre Intertef in 2001 werd gevonden.
Het pyramidion van de piramide van Sekhemre-Wepmaat is gevonden in Dra’ Abu el-Naga’, het heeft een helling van 60 graden en is gegraveerd met de namen van deze koning.
Het pyramidion bevindt zich nu in het British Museum (BM EA 478).
ini-it.faA Antef
(Antef de grote)
sxm-ra wp-mAa[t] Sekhemre Wepmaat
(Machtige Ra)
Sarcofaag van Sekhemre-Wepmaat Antef, Louvre Museum.
(Foto: Neithsabes, 13 December 2006 (Wikipedia))
Canopische kist van Sekhemre-Wepmaat Antef, Musée du Louvre..
(Foto: Iry-Hor, 31 December 2012 (Wikipedia))