Apepi I of Apophis I
23123
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23123,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Apepi I of Apophis I

ca. 1590-1549

Apepi I of Apophis I was een heerser van Neder-Egypte tijdens de 15e dynastie en het einde van de Tweede Tussenperiode die werd gedomineerd door deze buitenlandse dynastie van heersers, de Hyksos.
Volgens de Turijnse Koningslijst regeerde hij veertig jaar over het noordelijke deel van Egypte.
Hij regeerde tijdens de eerste helft van de 16e eeuw voor Christus en overleefde zijn zuidelijke rivaal, Kamose, maar niet Ahmose I.
Hoewel zijn regering alleen Noord-Egypte omvatte, was Apepi dominant over het grootste deel van Egypte tijdens het eerste deel van zijn regering en handelde hij vreedzaam met de inheemse Thebaanse 17e dynastie in het zuiden.
Hoewel hij tijdens het begin van zijn regering misschien de heerschappij over Opper-Egypte had kunnen uitoefenen, nam de 17e  dynastie uiteindelijk de controle over deze regio over en de Hyksos werden niet meer dan 15 jaar na zijn dood uit Egypte verdreven.
Kamose, de laatste koning van de Thebaanse 17e dynastie, verwijst naar Apepi als een “aanvoerder van Retjenu” in een stèle die een Kanaänitische achtergrond impliceert voor deze Hyksos-koning.

Er is enige discussie in de Egyptologie over de vraag of Apepi ook regeerde over Opper-Egypte.
Er zijn inderdaad verschillende voorwerpen met de naam van de koning die hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn uit Thebe en Opper-Egypte.
Deze omvatten een dolk met de naam van de koning gekocht op de kunstmarkt in Luxor, er is een bijl van onbekende herkomst waar de koning de geliefde van Sobek, heer van Sumenu wordt genoemd. Sumenu wordt tegenwoordig geïdentificeerd met Mahamid Qibli, ongeveer 24 kilometer ten zuiden van Thebe en er is een fragment van een stenen vat gevonden in een Thebaans graf.
Van al deze voorwerpen is te zeggen dat ze naar Opper-Egypte zijn verhandeld.
Meer problematisch is een blok met de naam van de koning gevonden bij Gebelein.
Het blok werd aangegrepen als bewijs voor bouwactiviteiten van de koning in Opper-Egypte en werd daarom gezien als bewijs dat de Hyksos ook in Opper-Egypte regeerden.
Het blok is echter niet erg groot en veel geleerden beweren tegenwoordig dat het Gebelein zou kunnen hebben bereikt na de plundering van de hoofdstad van Hyksos en geen bewijs is van een Hyksos-regering in Opper-Egypte.
Het Rhind papyrus heeft het over jaar 33 van Apepi of Apophis, terwijl de Turijnse koningslijst 40+ jaar toewijst aan een Hyksos-heerser die hoogstwaarschijnlijk Apophis is, hoewel zijn naam verloren is gegaan in een lacune.

Geboortenaam: ippy  Apepi

Troonnaam: HqA n Hwt-wart aA-wsr-ra  Heka Khutwart Aaweserre
(Groot en machtig als Ra)

Prenomen: aA-qni.n-ra Aaqenenre

(De Ziel van Ra)

Scarabee met de laatste prenomen van de Hyksos farao Apepi.

(Bron: (Wikipedia) Foto door Keith Schengili-Roberts, 25 March 2007)

Electrum dolkhandvat van een soldaat van Hyksos farao Apepi, ter illustratie van de soldaat die jaagt met een korte boog en zwaard.
Inscripties: “De perfecte god, de heer van de twee landen, Nebkhepeshre Apepi” en “Volg van zijn heer Nehemen“, gevonden bij een begrafenis in Sakkara, nu in het Luxormuseum.

(Bron: (Wikipedia) Kleur foto: Udimu. Zwart-wit afbeelding: Georges Émile Jules Daressy (19 maart 1864 – 28 februari 1938))

Apepi-Hyksos_dagger_handle

Een sfinx van Amenemhat III opnieuw ingeschreven in de naam van Apepi, één van de zogenaamde “Hyksos-sfinxen“.

(Bron: E. A. Wallis Budge (1857-1934), A History of Egypt, vol III (1902))

Offertafel met de prenomen Aaqenenre (Caïro CG23073)

(Bron: Gaston Maspero (1846-1916) – Guide to the Cairo Museum (1906))