Awtibre
22969
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22969,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Awtibre

Troonnaam: Awt-ib-ra Awtibre

Awtibre was een oud-Egyptische farao in de Tweede Tussenperiode, hij geldt als 13e heerser van de 14e dynastie en regeerde in de 17e eeuw v. Chr.
Awtibre was de opvolger van een farao waarvan de naam niet helemaal bekend is, …wbenre en werd opgevolgd door Herwibre.

Herwibre

Troonnaam: hrw-ib-ra Herwibre
(Ra van het gelukkige hart)

De naam van de koning betekent “Ra van het gelukkige hart” en wordt alleen genoemd in de koningslijst van Turijn.

Nebsenre

Troonnaam: nb.sn-ra Nebsenre
(Hun heer is Ra)

Nebsenre (betekent “Hun Heer is Ra“) was een Egyptische farao van de 14e dynastie van Egypte tijdens de Tweede Tussenperiode.
Nebsenre regeerde minstens vijf maanden over de oostelijke en mogelijk westelijke Nijldelta, ergens in de eerste helft van de 17e eeuw v. Chr. als zodanig was Nebsenre een tijdgenoot van de in Memphis gebaseerde 13e dynastie.
De prenomen “Nebsenre” is bewaard gebleven op de negende kolom, 14e rij van de Turijnse canon, een lijst van koningen geschreven tijdens het bewind van Ramses II (1279-1213 v. Chr.), die dient als de primaire historische bron voor de Tweede Tussenperiode.
De canon crediteert Nebsenre verder met een verloren aantal jaren, vijf maanden en 20 dagen regeerperiode na Heribre op de troon. De prenomen van Nebsenre’s opvolger staat als wsf op de Turijnse koningslijst, wat aangeeft dat zijn naam al verloren was gegaan in een lacune in het document waaruit de canon in Ramesside-tijden was gekopieerd.
Nebsenre is een van de slechts vier koningen van de 14e dynastie die wordt bevestigd door een artefact uit zijn tijd, een pot van onbekende herkomst met zijn prenomen, die zich in de privécollectie van Michailidis bevond.
Volgens de egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker was Nebsenre de 14e koning van de 14e dynastie, een lijn van heersers van Kanaänitische afkomst die vanaf ca. 1700 v. Chr. tot ca. 1650 v. Chr. heersten.
Als alternatief ziet de egyptoloog Jürgen von Beckerath hem als de 15e heerser, vanwege een afwijkende reconstructie van de vroege 14e dynastie

Kleine pot en potdeksel met cartouche van Nebsenre.
(Bron: Khruner, 28 November 2015 (Wikipedia) waarvoor dank)

Sekheperenre

Troonnaam: sxpr.n-ra Sekheperenre
(Gevormd door Ra)
Sekheperenre was een Egyptische farao van de 14e dynastie van Egypte tijdens de tweede tussenperiode.
Volgens de egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker was Sekheperenre de 22e koning van de dynastie als alternatief ziet Jürgen von Beckerath hem als de 17e heerser.
Als koning van de 14e dynastie zou Sekheperenre vanuit Avaris over de oostelijke Nijldelta en mogelijk ook over de westelijke delta hebben geregeerd.
Met Nehesy, Nebsenre en Merdjefara is Sekheperenre een van de slechts vier onbetwiste farao’s van de 14e dynastie die een attest hebben achtergelaten buiten de canon van Turijn, een koningslijst samengesteld in de vroege Ramesside-periode.
Sekheperenre wordt inderdaad bevestigd door een enkele scarabee-zegel die zijn naam draagt.
Het zegel, geschonken door A.S. Hunt en van onbekende herkomst, bevindt zich momenteel in het Ashmolean Museum.
Het zegel heeft een spiraalpatroon, gebruikelijk in de 12e tot 14e dynastie en de zegeltypologie kan worden gebruikt om ondersteunend bewijs te leveren voor de positie en datering van Sekheperenre.
De relatieve positie van Sekheperenre in de 14e dynastie wordt enigszins beveiligd door de canon van Turijn, die hem vermeldt in kolom 9, regel 16 (Gardiner-invoer 8.16).
Volgens de laatste lezing van de koningslijst door Ryholt regeerde Sekheperenre 2 maanden en 1 tot 5 dagen.
In de vorige gezaghebbende studie van de Turijnse canon had Alan Gardiner de regeerperiode van Sekheperenre op 2 jaar berekend, maar Ryholt stelde vast dat het aantal jaren dat door de canon aan Sekheperenre werd toegeschreven, nul was.
De absolute chronologische positie van Sekheperenre staat ter discussie.
Volgens de egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker was Sekheperenre de 22e koning van de 14e dynastie.
Ryholts reconstructie van de vroege 14e dynastie is echter controversieel en andere specialisten, zoals Manfred Bietak en Jürgen von Beckerath, geloven dat de dynastie kort voor Nehesy ca. 1710 voor Christus was in plaats van ca. 1805 voor Christus zoals voorgesteld door Ryholt, in dat geval zou Sekheperenre slechts de 17e koning van de dynastie zijn.
Scarabee zegel van Sekheperenre, Ashmolean Museum (AN1935.100a)
(Bron: Khruner, 20 January 2017 (Wikipedia) waarvoor dank)

Djedkherure

Troonnaam: Dd-xrw-ra Djedkherure
Obscuur heerser in een deel van de delta. De Turijnse koningslijst levert bewijs voor slechts 2 maanden en 5 dagen van heerschappij door deze heerser.