Djer (Atoti)
16095
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16095,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Djer (Atoti) 3020 – 2970

Djer (Atoti) 3020 – 2970

 

Koning Djer is de tweede Egyptische farao van de eerste dynastie.
Hij werd in geschriften door Manetho Atoti genoemd, op de Abydos tabel wordt hij ook wel Iti genoemd.
In het licht van recent bewijs moet hij langer hebben geregeerd dan Manetho hem toeschreef (31-39 jaar), mogelijk tot wel 50 jaar.
Volgens W. Helck geeft de analyse van achttien jaarlijkse inscripties in Steen van Palermo aan dat Djer minstens 54 jaar regeerde.
De heerser besteedde veel aandacht aan het consolideren van de politieke eenwording van Egypte.
In zijn 23 jaar heerschappij veroverde hij vermoedelijk het land Sekhat (hoogstwaarschijnlijk Sinaï en Zuid-Palestina). Inscriptie met de naam Djer werd gevonden in Wadfi Halfa, ten zuiden van de Eerste Cataract, maar de authenticiteit ervan wordt door archeologen in twijfel getrokken.
Drie platen vermelden enkele politieke gebeurtenissen, investeren in Buto en Dep, invoer van hout uit Libanon, hereniging van het land, dood van twee koninginnen, bouw van een paleis en anderen.
Zijn graf in Abydos (graf O) in de Umm el-Qaab necropolis werd later beschouwd als de begraafplaats van Osiris en werd een cultuscentrum en bestemming van bedevaarten, vooral in tijden van het Nieuwe Rijk en daarna.
Twee grote nis-vormige mastaba’s S3471 en QS2185 in Sakkara en mogelijk ook S3503 mastaba toegeschreven aan koningin Merytneith, behoren tot deze koning.
Djer was mogelijk de zoon van de vorige heerser door een van zijn vrouwen genaamd Chenedhapi.
De vrouw van Djer was koningin Herneith.

Horusnaam: Hr Dr Horus Djer (Horus Hij die te hulp komt)

Tabel van Abydos: Iti

Handvat van een mes gevonden in het graf van Djer

Zegel van Djer.

Bewijzen:

Graftombe in Abydos (O);.
Zegelafdrukken uit de graven 2185 en 3471 in Sakkara.
Inscripties in graven 3503, 3506 en 3035 in Sakkara.

Graftombe O (326) Djer – eerste dynastie

Nagenoeg vierkant gevormde graftombe met als interne afmetingen: 13,20 x 11,80 x 2,70 m en externe afmetingen: 18,3 x 17,0 m, de dikte vaan de muren bedraagt: 2,6 m.
Verbrand in de oudheid en gerestaureerd tijdens de 18e dynastie waarna het een cultusplaats werd als de tombe van Osiris.
Men heeft hier een collectie gevonden van verschillende objecten en onderdelen van een uitrusting samen met andere stèle en koninklijke serech en een gemummificeerde menselijke arm die versierd was met 4 armbanden met daarop afbeeldingen van de serechs van de koning.
De graftombe is omringd door 318 satelliet kamers.