Ini II
22810
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22810,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Ini II

Geboortenaam: mri-Sps-ra  Mershepsesre
(Geliefd is de waardigheid van Ra)

Troonnaam: ini  Ini

Mershepsesre Ini (ook bekend als Ini II) was een farao van de late 13e dynastie, mogelijk de zesenveertigste koning van deze dynastie. Hij regeerde over Opper-Egypte in het midden van de 17e eeuw voor Christus.
Mershepsesre Ini wordt slechts bevestigd door een enkele inscriptie, zijn nomen en prenomen zijn gegraveerd op de onderste helft van een standbeeld dat afkomstig is uit het district Amun-Ra in Karnak. In de Romeinse tijd werd het beeld naar de tempel van Isis in Benevento, Italië gebracht, waar het in 1957 werd opgegraven, het beeld is nu gehuisvest in het plaatselijke Museo del Sannio.

Ini kan wellicht ook worden bevestigd in de Turijnse canon in kolom 8, rij 16, die luidt “Mer…re“, indien deze identificatie correct is, dan was Mershepsesre Ini II de 46e koning van de dynastie.
Kim Ryholt stelde in plaats daarvan voor dat de “Mer…re” van de Turijnse canon verwijst naar Mersekhemre Neferhotep II, die hij beschouwt als een andere heerser dan Mersekhemre Ined.
Niettemin moet Mershepsesre Ini tegen het einde van de dynastie hebben geregeerd.
De exacte chronologische positie van Mershepsesre Ini is onzeker, hoewel hij aan het einde van de 13e dynastie moet hebben geregeerd.
In zijn reconstructie van de Tweede Tussenperiode geeft Kim Ryholt vanwege gebrek aan bewijs geen positie aan Mershepsesre Ini. In het nieuwe arrangement is de voorganger van Mershepesre Ini Sewadjare Mentoehotep V en zijn opvolger is Mersekhemre Neferhotep II.
Jürgen von Beckerath geeft in plaats daarvan de “Mer…re” van de Turijnse canon als de voorloper van Mershepsesre Ini en zijn opvolger als Merkheperre.

Zittend beeld van Mershepsesre, nu in Benevento.

(Foto: Antonio De Capua 20 April 2017 (Wikipedia), waarvoor dank)

Mershepsesre_beeld