Menkaoehor (Mencheres) ca. 2418 – 2410
Menkaoehor was een farao uit de 5de Dynastie.
De koning was ook bekend onder de namen: Menkauhor en Mencheres (Manetho), achter zijn naam wordt ook nog Kaioe vastgeplakt omdat zijn troonnaam is.
Zijn naam betekent: “eeuwigdurend zoals de zielen (ka) van Ra”.
Er is weinig bekend van Menkaoehor.
Wat wel bekend is dat de koning volgens de Turijnlijst 8 jaar heeft geregeerd.
De koning is ook begraven alleen weten we niet meer waar, waarschijnlijk een piramide in noord Sakkara of ergens in Dashur. De koning werd in het Nieuwe rijk vereerd met zijn cultus.
De afkomst van Menkaoehor is onbekend. Hij kan een nazaat zijn van Nioeserre bij Neput-Nebu. Het is zeker dat hij de vader is van Djedkare Isesi en anders zijn broer.
Zijn regering is vastgesteld op een inscriptie uit de Sinaï, het geeft aan dat hij net zoals zijn voorgangers steen uit de groeven van Sinaï haalde.
In Dorak (Midden-Oosten; waarschijnlijk Byblos) vinden we een inscriptie van de koning.
In Abusir is er een zegel van de koning gevonden.
Abydos Tabel (prenomen): mn kA.w Hr Menkauhor
(Eeuwig als de Zielen van Horus)
Sakkara Tabel (prenomen): mn kA.w Hr Menkauhor
(Eeuwig als de Zielen van Horus)
Turijn lijst (prenomen): mn kA.w Hr Menkauhor
(Eeuwig als de Zielen van Horus)
Menkauhors dakloze piramide in Noord-Sakkara
De volledig verwoeste piramide in Noord-Sakkara, die aan de verste rand van het woestijnplateau ten oosten van de dodentempel van Teti ligt, wordt soms toegeschreven aan Menkauhor.
Lokale mensen noemden het “de Hoofdloze Piramide”.
In het puin van de put voor de grafkamer vond Maspero fragmenten van roze graniet en zelfs een sarcofaagdeksel van blauwgrijze steen.
Philippe Lauer en Jean Leclant besloten dat de piramide werd gebouwd in de 5de dynastie en mogelijk toebehoorde aan Menkauhor, Maragioglio en Rinaldi kwamen tot vergelijkbare conclusies.
Deze mening wordt niet gedeeld door een andere autoriteit op het gebied van piramideonderzoeken – Mark Lehner, die die ruïnes toeschreef aan koning Merikare (WAD-swt-mry-kA-ra) uit dynastie 10. In de Lepsius-catalogus is de piramide gemarkeerd met nr. 29.
Menkauhors (?) piramide te Dahsur
Volgens Jocelyn Berlandini was Menkauhor de bezitter van deze piramide, die nummer 50 is in de nummering van Lepsius. Overblijfselen van deze piramide liggen ten noordoosten van de Rode Piramide van Snefru.
Standbeeld van Menkauhor in de kleding van het Sed-festival uit Memphis.
Tegenwoordig te zien in het Egyptisch museum te Caïro.
Een zegel van Abydos