Mentoehotep I
21810
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21810,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Mentoehotep I

ca 2130 – 2117

Mentoehotep I is de eerste farao van de 11de dynastie.
De naam Mentoehotep I betekend: “Montoe is tevreden”.
Hij wordt beschouwd als de beginner van de 11de dynastie hoewel dit nogal complex zit. Sommige vinden dat ene Antef de eerste farao was anderen vergelijken hem met Mentoehotep II die het land verenigde.

Mentoehotep was mogelijk een lokale Egyptische nomarch in Thebe tijdens de vroege eerste tussenperiode, ca. 2135 v. Chr.
De Karnak koningslijst gevonden in de feestzaal van Thoetmosis III bevat, in positie nr. 12, de gedeeltelijke naam “Men-” in een koninklijk cartouche, verschillend van die van Mentoehotep II (nr. 29) of Mentoehotep III (nr. 30 ).
De beschikbare fragmenten van de Karnak-lijst lijken geen vroegere farao’s in chronologische volgorde weer te geven en dus kan men niet vaststellen of en wanneer deze farao leefde.
Veel geleerden hebben op basis van de lijst betoogd dat een Mentoehotep I, die misschien slechts een Thebaanse nomarch was, postuum een koninklijke titulatuur kreeg van zijn opvolgers; dus dit veronderstelde personage wordt conventioneel aangeduid als “Mentoehotep I”.

Het feit dat geen enkel hedendaags monument veilig kan worden toegeschreven aan een koning “Mentoehotep I” heeft ertoe geleid dat sommige egyptologen beweren dat hij een fictieve voorouder en stichter is van de 11e dynastie, voor dat doel uitgevonden tijdens het laatste deel van de dynastie.

Op de voet van een standbeeld uit het heiligdom van Heqaib op Elephantine, wordt een Mentoehotep aangeduid als “Vader van de goden“.
Deze titel verwijst waarschijnlijk naar de directe opvolgers van Mentoehotep, Antef I en Antef II, die als koningen over Opper-Egypte regeerden.
Vanuit deze titel redeneerden veel Egyptologen dat deze Mentoehotep waarschijnlijk de vader was van Intef I en II en ook dat hij nooit een farao was, aangezien deze titel meestal was voorbehouden aan de niet-koninklijke voorouders van farao’s.

De troonnaam van Mentoehotep is onbekend; aangezien hij misschien geen koning was, zijn Horusnaam Tepi-a, “De voorouder“, werd hem zeker postuum gegeven.

Zittend beeld van Mentoehotep I uit Elephantine, nu in Caïro

Tekening van een hiëroglifische inscriptie op de basis zegt:

Vader van de goden, Mentoehotep de Grote, geliefde van Satet, vrouwe van Elephantine.

Deel van de koningslijst van Karnak (18e dynastie).
De koningen zijn: 2) Sneferu; 3) Sahoere; 4) (Nioeserre) Ini; 5) (Djedkare) Isesi; 10) In[tef II?]; 11) In[tef I?]; 12) Men[tuhotep I ?]; 13) In [tef de Oudere ?].