Mentoehotep II
21876
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21876,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Mentoehotep II

ca. 2049 – 1999

Mentoehotep II (Oud-Egyptisch: Mn-ṯw-ḥtp, wat betekent “Montoe is voldaan“), ook bekend onder zijn prenomen Nebhepetre (Oud-Egyptisch: Nb-ḥpt-Rˁ, wat betekent “De heer van het roer is Ra“), was een oude Egyptische farao van de 11de dynastie.
Hij wordt gecrediteerd met het herenigen van Egypte, volgens de Turijnse koningslijst regeerde hij 51 jaar.
Mentoehotep II volgde zijn vader Intef III op op de troon en werd op zijn beurt opgevolgd door zijn zoon Mentoehotep III.

Mentoehotep II werd begraven op de Thebaanse necropolis van Deir el-Bahari.
Zijn dodentempel was een van de meest ambitieuze bouwprojecten van Mentoehotep II en omvatte verschillende architecturale en religieuze innovaties.
Het omvatte bijvoorbeeld terrassen en overdekte loopbruggen rond de centrale structuur en het was de eerste dodentempel die de farao identificeerde met de god Osiris.
Zijn tempel inspireerde verschillende latere tempels, zoals die van Hatsjepsoet en Thoetmosis III van de achttiende dynastie.

Geboortenaam: mnTw-Htp(w) Mentoehotep
(Montoe is voldaan)
Mentoehotep II veranderde zijn titularis twee keer tijdens zijn regeerperiode.
De eerste keer in zijn 14e regeringsjaar, wat de eerste successen markeerde van zijn campagne tegen Herakleopolis Magna in het noorden.
De tweede keer op of kort voor zijn 39e regeringsjaar, markeerde het uiteindelijke succes van die campagne en zijn hereniging van heel Egypte, om precies te zijn, deze tweede verandering kan hebben plaatsgevonden ter gelegenheid van het sed-feest dat werd gevierd tijdens zijn 39e jaar op de troon.
Mentuhotep’s derde titularis van zijn tempel van Montu in Tod.
(Te zien in het Louvre, nummer E 15109)
Zittend standbeeld van Nebhepetre Mentoehotep II, in het Egyptisch Museum, Caïro. Geschilderde Zandsteen JE 36195
Dodentempel van Mentoehotep II van bovenaf gezien
Een fragment van een muur uit het heiligdom in de tempel van Mentuhotep II in Deir el-Bahar, met hiërogliefen en de koning, Mentoehotep II van Egypte.