Merdjefara (Meridfare)
22941
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22941,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Merdjefara (Meridfare)

Troonnaam: mri-DfA-ra  Merdjefara

Merdjefara was een oude Egyptische farao van de 14e dynastie van Egypte tijdens de tweede tussenperiode c. 1700 voor Christus.
Als koning van de 14e dynastie zou Merdjefara vanuit Avaris over de oostelijke Nijldelta en mogelijk ook over de westelijke delta hebben geregeerd.
Merdjefara is een van de slechts vier farao’s van de 14e dynastie die een verklaring hebben achtergelaten buiten de canon van Turijn, een koningslijst samengesteld in de vroege Ramesside-periode. Inderdaad, Merdjefara wordt genoemd op de stèle van een koninklijke zegeldrager en penningmeester genaamd Ranisonb.
De stèle, ontdekt in 1988-89, toont Merdjefara die offers brengt aan Sopdharsopd en is waarschijnlijk afkomstig uit het graf van Ranisonb in Saft el-Hinna in de zuidoostelijke Nijldelta.
De stèle bevindt zich nu in de privécollectie van Krief.

De relatieve positie van Merdjefara in de 14e dynastie wordt enigszins beveiligd door de canon van Turijn, die hem vermeldt in kolom 9, regel 5.
Volgens deze koningslijst regeerde Merdjefara 3 tot 4 jaar, een van de langste regeringen van de 14e dynastie.
Daartegenover staat de absolute chronologische positie van Merdjefara.
Volgens egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker was Merdjefara de tiende koning van de 14e dynastie, regerend ca. 1700 voor Christus gedurende 3 tot 4 jaar.
Ryholts reconstructie van de vroege 14e dynastie is echter controversieel en andere specialisten, zoals Manfred Bietak en Jürgen von Beckerath, geloven dat de dynastie kort voor Nehesy startte ca. 1710 voor Christus in plaats van ca. 1805 voor Christus zoals voorgesteld door Ryholt.
In dit geval zou Merdjefara slechts de vijfde koning van de dynastie zijn.

Tekening (close-up) van een oude Egyptische stèle:
Merdjefara (rechts) offert aan de god Sopdharsopd (links).
(Auteur: Khruner, 19 February 2015 (Wikipedia) waarvoor dank)
Stele_Merdjefare_by_Khruner