Troonnaam: mri-kA-[ra] Merikare
(Geliefd is de ziel van Ra)
Merkare was een Egyptische farao van de late 13e dynastie van Egypte tijdens de Tweede Tussenperiode die een korte tijd regeerde, ergens tussen 1663 voor Christus en 1649 voor Christus.
Als farao van de 13e dynastie zou Merkare geregeerd hebben over Opper-Egypte vanuit Thebe of over Midden- en Opper-Egypte vanuit Memphis, in die tijd stond de oostelijke Nijldelta onder de heerschappij van de 14e dynastie.
Volgens de egyptoloog Kim Ryholt regeerden niet minder dan 17 koningen van de 13e dynastie in de korte periode van 1663 voor Christus tot 1649 voor Christus.
Geleerden, zoals Manfred Bietak en Ryholt stelden voor dat deze instabiliteit het gevolg is van een langdurige hongersnood en misschien een plaag die in ieder geval het Deltagebied trof en duurde tot het einde van de 13e en 14e dynastie staten ca. 1650 v. Chr.
De verzwakte toestand van beide koninkrijken kan gedeeltelijk verklaren waarom ze snel ten onder gingen aan de opkomende Hyksos-macht ca. 1650 v. Chr.
Merkare’s enige attestatie is de Turijnse canon, een koningslijst samengesteld in de vroege Ramesside-periode. Volgens de egyptoloog Kim Ryholt geeft de canon zijn prenomen op de 8e kolom, 18e regel (Gardiner entry 7.23 ). De Turijnse papyrus is beschadigd op het gedeelte dat de late 13e dynastie beslaat en Merkare’s regeerperiode gaat verloren in een lacune.
De exacte chronologische positie van Merkare is niet met zekerheid bekend, aangezien de beschadigde staat van de Turijnse canon slechts gissingen van reconstructies van de late 13e dynastie mogelijk maakt. Volgens Ryholt was hij de 48e heerser van de dynastie, terwijl Baker en von Beckerath hem zien als de 47e.