Narmer
16058
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16058,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Narmer (Menes?)

3080 – 3040

Narmer is de eerste Egyptische koning van de eerste dynastie, hij is bekend als Narmer maar ook als Menes, Men, Men-i. Zijn naam staat rechts in hiërogliefen, het bestaat uit de proto tekens: ‘Nar‘ (meerval) en ‘Mer‘ (dissel).
De naam van Narmer betekent: “de vechtende meerval” en slaat waarschijnlijk (aangenomen) op de bloederige oorlog met Beneden-Egypte.
Narmer is, naar door de meeste egyptologen wordt aangenomen, een van oorsprong Boven-Egyptische koning die Boven-Egypte (het dal van de Nijl) en Beneden-Egypte (de Nijldelta) verenigde in één rijk.
Deze zienswijze wordt ondersteund door de vondst van een schminkpalet, waarop Narmer aan de ene zijde wordt afgebeeld met de hadjet (de witte kroon van Boven-Egypte) en aan de andere zijde met de desjret (de rode kroon van Beneden-Egypte).
Narmer wordt soms samen met Schorpioen in de “nulde dynastie” geplaatst, die dan zou gesitueerd zijn van ca. 3150 tot 3032 v. Chr.
Narmer wordt nu echter door de vondst van een rolzegel van Qaä definitief als eerste koning van de eerste dynastie erkent.
Er zijn ook egyptologen die menen dat Narmer en Menes de eerste koning van de lijst van Manetho, een en dezelfde persoon zijn.
De grote verwarring in de namen zit in de verschillende titels van een farao waarmee hij zich aanduidde.
Zo is Nar-Mer geschreven in een serech, een horus-naam en Menes in een cartouche die later populair werd in de derde dynastie.
Zijn echtgenote was waarschijnlijk Neithotep, bij wie hij, naar wordt aangenomen Hor-Aha verwekte, ze maakte zelf nog haar kleinzoon Djer mee.

Naam volgens de Turijnse koningslijst: Mni Meni

Horusnaam: Hr nr-mr TA Horus Narmer (Horus De vechtende meerval)

Knotskop van Narmer

Albasten beeld van een baviaan godheid met de naam van de farao Narmer ingeschreven op de basis,

te bezichtigen in het Neues Museum te Berlijn.

Bewijzen:

 

Het schminkpalet van Narmer, dit voorwerp wordt beschouwd als het oudste historische document uit Egypte.
De rolzegel van Qaä en Den gevonden bij Oemm el-Ka’ab.
Knotskop van Narmer (Hierakonpolis).
Tombe bij Abydos.
Jaar-label in Begraafplaats-B in Abydos waar de koning een vijand neerslaat.

Graftombe B17-B18, Narmer – 1ste Dynastie

 

Een tweetal kamers, B17 en B18 vormen de graftombe van Narmer.
De B17 kamer met de afmetingen 3,0 x 4,1 [m] is het beste bewaard gebleven.
De muren van kamer B18 zijn ingestort, later zijn deze herbouwd en gestut m.b.v. een paar rijen stenen en op sommige plekken ook nog met hout, daarna werden de stenen bedekt met een soort pleisterkalk en wit geschilderd.
In de B17 kamer bevinden zich 2 gaten, elk ± 65 cm diep, waarschijnlijk zijn die gebruikt voor balken ter ondersteuning van het dak.