Nebmaatre
23188
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23188,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Nebmaatre

Troonnaam: nb-mAat-ra  Nebmaatre
(de heer van Maat is Ra)

Nebmaatre is de prenomen van een slecht geattesteerde heerser van de late Tweede Tussenperiode van het oude Egypte.
Nebmaatre was mogelijk lid van de vroege 17e dynastie en zou als zodanig over de Thebaanse regio hebben geregeerd als alternatief gelooft Jürgen von Beckerath dat Nebmaatre een heerser was van de late 16e dynastie.
De prenomen Nebmaatre wordt getuigd op een bronzen bijlkop ontdekt in een tombe in Mostagedda in Midden-Egypte en nu in het British Museum onder het catalogusnummer BM EA 63224.
Dezelfde prenomen is ingeschreven op een zwarte steatiet amulet die een leeuw van onbekende herkomst voorstelt en nu in het Petrie Museum is onder het catalogusnummer 11587.
Een zekere mate van onzekerheid is van invloed op de eigendom van deze artefacten, aangezien de prenomen van Amenhotep III ook Nebmaatre was. De bijlkop kan echter op stilistische gronden en herkomst worden gedateerd in de late Tweede Tussenperiode, terwijl het amulet volgens Flinders Petrie te ruw is gemaakt om aan Amenhotep III te kunnen worden toegeschreven.
In plaats daarvan suggereerde Petrie dat het amulet toe te schrijven is aan Ibi, een obscure heerser van de late 13e dynastie wiens prenomen gedeeltelijk bewaard zijn gebleven in de Turijnse canon als “[…]maatre“.
Echter, Kim Ryholt’s recente studie van de Turijnse canon sluit deze identificatie uit, aangezien een verticale streep in de lacune net voor “maatre” de hiëroglief voor “neb” uitsluit.
De chronologische positie van Nebmaatre in de Tweede Tussenperiode is zeer onzeker.
De egyptoloog Jürgen von Beckerath stelt voor dat Nebmaatre een heerser was van een samengestelde 15e-16e dynastie, die hij ziet als een gehele Hyksos-lijn van koningen.
Als alternatief bracht Kim Ryholt de hypothese naar voren dat Nebmaatre een koning was van de 17e dynastie, hoewel hij zijn positie in de dynastie niet nader specificeerde.
De datering van Ryholt is gebaseerd op de waarneming dat de bijl met de naam van Nebmaatre werd gevonden in een tombe die behoorde tot de Pan-grave-cultuur.
De Pan-grave mensen waren Nubische huurlingen die in dienst waren van heersers van de 17e dynastie in hun strijd tegen de Hyksos-vijand.
Egyptoloog Darrell Baker wijst erop dat de Thebaanse heersers van die periode inderdaad zulke wapens aan hun huurlingen zouden hebben geleverd.

Basis van het leeuwenamulet van Nebmaatre, nu in het Petrie Museum (UC 11587).
(Bron: W. M. Flinders Petrie (1853-1942), Scarabs and cylinders with names (1917))

Aahetepre

Troonnaam: nTr nfr aA-Htp-ra  Netjer-Nefer Aahetepre

Scarabeeën zijn de enige verslagen die de naam van deze heerser tonen.
(Bron: Narmer.pl)

Aanetjerire

Troonnaam: aA-nTri-ra  Aanetjerire

(Bron: Narmer.pl)

Meribre

Troonnaam:  mri-ib-ra  Meribre
(Houdend van het hart van Ra)
De naam van deze heerser of regent betekent “Houdend van het hart van Ra” en is alleen gedocumenteerd middels een inscriptie op een scarabee.
(Bron: Narmer.pl)

Nebwankhre

Troonnaam: nb.w-anx-ra  Nebwankhre
(Het gouden leven, Ra)
Regent, zijn naam “Het gouden leven, Ra” wordt alleen op scarabeeën vermeldt.
(Bron: Narmer.pl)

Nikare

Troonnaam: ni-kA-ra  Nikare
(Zijn ziel behoort aan Ra)
Koning van geringe betekenis, zijn naam “Zijn ziel behoort aan Ra” wordt alleen vermeldt op scarabeeën.
(Bron: Narmer.pl)

…kare

Troonnaam: … ka-ra …kare

Deze naam wordt alleen genoemd in de Turijnse koningslijst.
(Bron: Narmer.pl)

Wasa (Wadj[ed])

Troonnaam: w(A)D(d)  Wadj[ed]
Het bestaan van deze heerser is bewezen door een scarabee en een korte notitie op de Turijnse koningslijst.
Volgens J. von Beckerath zou zijn naam van Semitische origine kunnen zijn.
(Bron: Narmer.pl)

Qur

Geboortenaam?: qwr
Deze Semitische naam is alleen vermeldt op een scarabee.
(Bron: Narmer.pl)

Shenes

Troonnaam: Sns Shenes
(Bron: Narmer.pl)

Beb-Ankh

Troonnaam:  bb-anx  Bebankh
Beb-Ankh krijgt een regeerperiode van 12 jaar toegewezen in de Turijnse Canon (11.8).
Beb-Ankh is vooral bekend door een stèle gevonden in Gebel Zeit die getuigt van mijnbouwactiviteiten die tijdens zijn bewind in dit gebied aan de Rode Zee werden uitgevoerd en zijn koninklijke namen Seuserenre en Bebiankh bevat.
De bescheiden stèle beschrijft de activiteiten van deze koning in de Gebel Zeit-galenamijnen, het is ook bekend dat hij een uitbreiding van de tempel van Medamud heeft gebouwd.
Beb-Ankh’s nomen werd ook gevonden op een bronzen dolk gevonden in Naqada en nu in het British Museum, onder het catalogusnummer BM EA 66062.
(Bron: o.a. Narmer.pl)
Bronzen dolk met het opschrift “De zoon van Ra, Beb-Ankh, het leven gegeven“. Brits museum EA 66062.
(Bron: (Wikipedia) tekening door Khruner, 24 February 2015 waarvoor dank)
Beb-Ankh_dolk_by_Khruner