Nebmaatre is de prenomen van een slecht geattesteerde heerser van de late Tweede Tussenperiode van het oude Egypte.
Nebmaatre was mogelijk lid van de vroege 17e dynastie en zou als zodanig over de Thebaanse regio hebben geregeerd als alternatief gelooft Jürgen von Beckerath dat Nebmaatre een heerser was van de late 16e dynastie.
De prenomen Nebmaatre wordt getuigd op een bronzen bijlkop ontdekt in een tombe in Mostagedda in Midden-Egypte en nu in het British Museum onder het catalogusnummer BM EA 63224.
Dezelfde prenomen is ingeschreven op een zwarte steatiet amulet die een leeuw van onbekende herkomst voorstelt en nu in het Petrie Museum is onder het catalogusnummer 11587.
Een zekere mate van onzekerheid is van invloed op de eigendom van deze artefacten, aangezien de prenomen van Amenhotep III ook Nebmaatre was. De bijlkop kan echter op stilistische gronden en herkomst worden gedateerd in de late Tweede Tussenperiode, terwijl het amulet volgens Flinders Petrie te ruw is gemaakt om aan Amenhotep III te kunnen worden toegeschreven.
In plaats daarvan suggereerde Petrie dat het amulet toe te schrijven is aan Ibi, een obscure heerser van de late 13e dynastie wiens prenomen gedeeltelijk bewaard zijn gebleven in de Turijnse canon als “[…]maatre“.
Echter, Kim Ryholt’s recente studie van de Turijnse canon sluit deze identificatie uit, aangezien een verticale streep in de lacune net voor “maatre” de hiëroglief voor “neb” uitsluit.
De chronologische positie van Nebmaatre in de Tweede Tussenperiode is zeer onzeker.
De egyptoloog Jürgen von Beckerath stelt voor dat Nebmaatre een heerser was van een samengestelde 15e-16e dynastie, die hij ziet als een gehele Hyksos-lijn van koningen.
Als alternatief bracht Kim Ryholt de hypothese naar voren dat Nebmaatre een koning was van de 17e dynastie, hoewel hij zijn positie in de dynastie niet nader specificeerde.
De datering van Ryholt is gebaseerd op de waarneming dat de bijl met de naam van Nebmaatre werd gevonden in een tombe die behoorde tot de Pan-grave-cultuur.
De Pan-grave mensen waren Nubische huurlingen die in dienst waren van heersers van de 17e dynastie in hun strijd tegen de Hyksos-vijand.
Egyptoloog Darrell Baker wijst erop dat de Thebaanse heersers van die periode inderdaad zulke wapens aan hun huurlingen zouden hebben geleverd.
Scarabeeën zijn de enige verslagen die de naam van deze heerser tonen.
(Bron: Narmer.pl)
Troonnaam: … ka-ra …kare