Qakare Ibi
21627
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-21627,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Qakare Ibi

Qakare Ibi

De koning, is bevestigd door de Turijnse koningslijst en de Tabel van Abydos.
Veel graffiti heeft het overleefd in Tomas (Nubië).
Het wordt aangenomen dat hij gedurende 2 tot 4 jaren geheerst heeft.
Begraafplaats, piramide te Sakkara, dit is de laatste piramide die gebouwd werd te Sakkara, het is gesitueerd nabij de piramide van Pepi II.
De piramide teksten zijn ook nu nog leesbaar.

[qai-]kAu-ra-Re Qakare
(Sterk is de ziel van Ra)

ib(i) Ibi

Piramide van Qakare Ibi bij Sakkara.

Qakare Ibi werd begraven in een kleine piramide in Sakkara-Zuid, het werd ontdekt door Karl Richard Lepsius in de 19e eeuw en opgegraven in de jaren 1930 door Gustave Jéquier.
De piramide van Ibi is de laatste ooit gebouwd in Sakkara, gelegen ten noordoosten van het graf van Shepseskaf en in de buurt van de verhoogde weg van de piramide van Pepi II.
Het lijkt qua plattegrond, afmetingen en versieringen erg op de piramides van de koninginnen van Pepi II, de laatste grote farao van het Oude Rijk, daarom werd voorgesteld dat de piramide oorspronkelijk die van Ankhnespepi IV was, een vrouw van Pepi II en pas later werd toegeëigend door Ibi.
Grenzend aan de piramide is een kleine kapel waar de begrafeniscultus plaatsvond.
Tot op de dag van vandaag is er geen spoor van een verhoogde weg of van een valleitempel gevonden en het is waarschijnlijk dat die er ook nooit is geweest.

Ibi’s piramide is niet georiënteerd op een kardinaal punt, maar ligt eerder op een noordwest-zuidoost-as.
Het gebouw zou ongeveer 31,5 meter groot en 21 meter hoog zijn geweest met een helling van 53 ° 7′ ten tijde van de bouw.
De kern van de piramide werd gebouwd met kalksteenblokken van lokale oorsprong, waarvan de meeste nu verdwenen zijn, waarschijnlijk hergebruikt in latere constructies.
Het resultaat is dat het monument er vandaag de dag uitziet als een 3 meter hoge hoop modder en kalksteen in het zand van Sakkara.
Op enkele van de overgebleven blokken werden inscripties in rode inkt gevonden die een opperhoofd van de Libiërs vermelden, waarvan de betekenis onduidelijk is.

Aan de noordkant van het gebouw vond Jéquier een 8 meter lange met kalksteen beklede gang die naar beneden leidde met een helling van 25 ° naar een groot granieten valhek, achter dit valhek lag de grafkamer van de koning.
Zowel de gang als de muren van de grafkamer waren gegraveerd met het laatst bekende exemplaar van de piramideteksten, de teksten lijken rechtstreeks voor Ibi te zijn geschreven en niet door hem toegeëigend, Jéquier beoordeelde de kwaliteit van de inscripties als “zeer gemiddeld”, bovendien lijkt de plaatsing van de uitingen relatief willekeurig.
Het plafond van de grafkamer was vlak en versierd met sterren, het was waarschijnlijk gemaakt van een enkel 5 meter lang blok van Tura-kalksteen dat nu ontbreekt.
Tegenwoordig beschermt een groot blok beton de kamer.
Aan de westkant van de grafkamer is een valse deur en een enorm granieten blok waarop ooit de sarcofaag van de koning stond.
Aan de oostzijde bevindt zich een serdab voor het beeld van de Ka van de overledene.

Schematische weergave van de piramide van Qakare Ibi

A – Grafkamer
B – Entree
C -Kapel

Lengte van de basis31.5 m
Oorspronkelijke hoogte21 m
Hoogte tegenwoordig:  ±3 m