Qustul
26198
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-26198,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Qustul

Qustul is een archeologische locatie in Neder-Nubië, ten noorden van de 2e cataract in Egypte en direct aan de grens met Soedan.
De locatie lag aan de oostkant van de Nijl en werd, zoals veel historische plaatsen, na de bouw van de Aswandam in de vroege jaren 70 onder water gezet door het Nassermeer.
Qustul was het vestigingsgebied van de A-Groep.
Vanaf 1962 werd door het “Chicago Oriental Institute” onder leiding van Keith C. Seele 33 graven blootgelegd.
Daaronder bevonden zich 12 graven die wegens hun grootte en grafgiften als Koningsgraven worden beschouwd en vergeleken worden met de necropolis van het pre-dynastieke Hierakonpolis, geen enkele heerser is namelijk bij naam bekend.
De graven werden helaas in de oudheid al zwaar geplunderd.
Enkele stukken aardewerk van buitenlandse makelij zijn bewaard gebleven, waaronder een groot aantal eivormige schalen.
Dat dit soort schalen in ‘normale’ graven praktisch niet voorkwamen duid op een speciale betekenis en een exclusief gebruik.
Daarnaast werd geïmporteerd aardewerk, versierd met hiërogliefen, sieraden en religieuze artikelen gevonden.
Een wierookschaal met waarschijnlijk de oudste afbeelding van een koning in de Nijlvallei trok zeer de aandacht, het handelt zich hier om een stenen schaal met een cilindrische rand, in welk figuren waren gesneden.
De cultuur van de A-groep was verschillend van de culturen van het oude Egypte, haar ondergang of terugtrekking naar de nomadische levensstijl werd vermoedelijk door de macht van de eerste dynastie veroorzaakt.
In 1968 moesten de opgravingen worden beëindigd.

Stenen wierookbrander.
(Bron: Expositie in het Oriental Institute Museum, University of Chicago)

Qustul_Incense_Burner,_Qustal,_Nubia,_Cemetery_L,_tomb_24,_A-Group,_3200-3000_BC,_limestone_-_Oriental_Institute_Museum,_University_of_Chicago_-_DSC08007

Hoofd van grafkist uit tombe V48, A-groep-cultuur.
(Bron: Expositie in het Oriental Institute Museum, University of Chicago)

Qustul,_Cemetery_V,_tomb_V48,_Egyptian_New_Kingdom,_1550-1069_BC,_wood,_gesso,_paint_-_Oriental_Institute_Museum,_University_of_Chicago_-_DSC08047

Plattegrond van de binnenkamers in graf Q 3 van Qustul.

Kom met geschilderde coquilledecoratie aan de buitenkant, Qustul,
Begraafplaats V, tombe 67, A-Group, 3800-3000 v. Chr. keramiek.
(Bron: Expositie in het Oriental Institute Museum, University of Chicago)

Qustul,_Cemetery_V,_tomb_67