Ramses I
23791
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23791,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Ramses I

1293 – 1291

Menpehtyre Ramses I (of Ramses) was de grondlegger van de 19e dynastie van het oude Egypte.
De data voor zijn korte regeerperiode zijn niet volledig bekend, maar de tijdlijn van eind 1292-1290 voor Christus wordt vaak aangehaald, evenals 1295-1294 voor Christus.
Terwijl Ramses I de stichter was van de 19e dynastie, dient zijn korte regeerperiode voornamelijk om de overgang te markeren tussen de regering van Horemheb, die Egypte aan het einde van de 18e dynastie had gestabiliseerd en de heerschappij van de machtige farao’s van zijn eigen dynastie, in het bijzonder zijn zoon Seti I en kleinzoon Ramses II.
Oorspronkelijk heette hij Pa-ra-mes-su, Ramses I was van niet-koninklijke geboorte en werd geboren in een adellijke militaire familie uit de Nijldelta-regio, misschien in de buurt van de voormalige Hyksos-hoofdstad Avaris.
Hij was een zoon van een troepencommandant genaamd Seti, zijn oom Khaemwaset, een legerofficier, trouwde met Tamwadjesy, de matrone van de harem van Amon, die een familielid was van Hoei, de onderkoning van Kush, een belangrijke staatspost.
Dit toont de hoge status van Ramses’ familie.
Ramses Ivond genade bij Horemheb, de laatste farao van de tumultueuze achttiende dynastie, die eerstgenoemde als zijn vizier aanstelde.
Ramses diende ook als de Hogepriester van Seth als zodanig zou hij een belangrijke rol hebben gespeeld in het herstel van de oude religie na de Amarna-ketterij van een generatie eerder, onder Echnaton.
Horemheb was zelf een edelman geweest van buiten de directe koninklijke familie, die door de gelederen van het Egyptische leger was opgeklommen om te dienen als de koninklijke adviseur van Toetanchamon en Ay en, uiteindelijk farao.
Aangezien Horemheb geen overlevende kinderen had, koos hij uiteindelijk Ramses als zijn erfgenaam in de laatste jaren van zijn regering, vermoedelijk omdat Ramses I zowel een bekwaam bestuurder was als een zoon had (Seti I) en een kleinzoon had (de toekomstige Ramses II) om te slagen en ook om zo eventuele opvolgingsmoeilijkheden te vermijden.
Bij zijn toetreding nam Ramses een prenomen of koninklijke naam aan.
Wanneer getranscribeerd, is de naam mn-pḥty-rʿ, wat meestal wordt geïnterpreteerd als Menpehtyre, wat betekent “Gevestigd door de kracht van Ra“.

Geboortenaam:  ra-msi-sw Ramesisu
(Geboren uit Ra)

Troonnaam:  mn-pHti-ra Menpehtyre
(Gevestigd door de kracht van Ra)

Vallei der koningen – KV16 graftombe van Ramses I – 18de dynastie.

De graftombe is ontdekt op 10/11 oktober 1817 door Giovanni Belzoni.
De sarcofaag vertoond beschadigingen veroorzaakt door het oplichten van het deksel in de oudheid om de koninklijke mummie te verwijderen op een onbekende datum aan het einde van het nieuwe rijk.
Restanten van de doodskist en de mummie zijn verplaatst naar Deir El-Bahari verborgen kamer DB320 en zijn ontdekt in 1881.
De mummie verdween tijdens onverklaarbare omstandigheden, echter na een paar jaar kwam de mummie weer boven water als onderdeel van een privé collectie van iemand in Toronto.
Vele jaren is de mummie anoniem aanwezig geweest in het museum van Niagara Falls (Ontario) alvorens het tenslotte in Atlanta (USA) terecht kwam.
Tegenwoordig denkt men erover om de mummie te verplaatsen naar het Caïro Museum.

Schematische weergave van de tombe.

A – Entree
B – Gang
C – Onafgemaakte nissen
D – Grafkamer
E – Zijkamers
F – Nis met voorstelling van Osiris
G – Sarcofaag

Grafkamer met sarcofaag en moderne balken ter ondersteuning van het plafond.

Muurschilderingen in de grafkamer.

Reliëfs uit de Abydos-kapel van Ramses I.
De kapel werd speciaal gebouwd en ingewijd door Seti I ter nagedachtenis aan zijn overleden vader.

 

(Bron:  JP Morgan in 1911, the Metropolitan Museum of New York)

Ramses_I_Abydos_chapel_reliefs_of

Fragment van een stèle waarop Amon op de troon is afgebeeld.
Mut, die de dubbele kroon draagt, staat achter hem, beide krijgen offers aangeboden door Ramses I.
Het Petrie Museum voor Egyptische Archeologie, Londen.
(Foto: Osama Shukir Muhammed Amin (Wikipedia), 23 Juli 2016)

Ramses_I_The_Petrie_Museum_of_Egyptian_Archaeology,_London

Stèle van Ramses I. voor Seth.
(Foto: Olaf Tausch, 16 Oktober 2019 (Wikipedia))

Ramses_I._01

Farao Ramses I die een offer brengt voor Osiris.
Allard Pierson Museum.
(Foto: Juan R. Lazaro, 4 December 2000 (Wikipedia))

Ramses_I_Pierson

De mummie van Ramses I.


Een mummie waarvan momenteel wordt aangenomen dat het die van Ramses I is, werd uit Egypte gestolen en jarenlang tentoongesteld in een particulier Canadees museum voordat ze werd gerepatrieerd.
De identiteit van de mummie kan niet definitief worden vastgesteld, maar is hoogstwaarschijnlijk die van Ramses I op basis van CT-scans, röntgenfoto’s, schedelmetingen en radiokoolstofdateringstests door onderzoekers van Emory University, evenals esthetische interpretaties van familiegelijkenis.
Bovendien werden de armen van de mummie hoog over zijn borst gekruist gevonden, een positie die tot 600 v.Chr. uitsluitend was voorbehouden aan het Egyptische koningshuis.
De mummie was gestolen uit de Royal Cache in Deir el-Bahari door de Abu-Rassul familie van grafrovers en verkocht door de Turkse vice-consulair agent Mustapha Aga Ayat in Luxor aan Dr. James Douglas, die hem rond 1860 naar Noord-Amerika bracht.
Douglas kocht Egyptische oudheden voor zijn vriend Sydney Barnett, die het vervolgens in het Niagara Museum en Daredevil Hall of Fame in Niagara Falls Ontario, Canada plaatste.
De mummie bleef daar, zijn identiteit onbekend, naast andere curiositeiten en zogenaamde freaks der natuur meer dan 130 jaar.
Toen de eigenaar van het museum besloot zijn eigendom te verkopen, kocht de Canadese zakenman William Jamieson de inhoud van het museum en identificeerde hij met de hulp van de Canadese egyptoloog Gayle Gibson de grote waarde ervan.
In 1999 verkocht Jamieson de Egyptische artefacten in de collectie, inclusief de verschillende mummies, aan het Michael C. Carlos Museum aan de Emory University in Atlanta, Georgia voor $ 2 miljoen.
De mummie werd op 24 oktober 2003 met volledige officiële eer teruggebracht naar Egypte en is te zien in het Luxor Museum.

De mummie van Ramses I.

(Foto 1: Alyssa Bivins, 8 Juli 2016 (Wikipedia))
(Foto 2: Olaf Tausch, 17 Oktober 2019 (Wikipedia))

Ramses_I_Mummy
Ramses_I_Luxor_Museum_Mumie_02