Schorpioen
15725
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15725,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Schorpioen

Horusnaam: Schorpioen

Schorpioen

 

Schorpioen is een pre-dynastieke Egyptische koning.
De koning is bekend geworden door een knotskop gevonden te Hierakonpolis.
Verder is geen literatuur aanwezig wat hem bewijst.
Schorpioen is een Boven-Egyptische koning, die naar wordt aangenomen een voorganger was van Narmer, de koning die Opper-Egypte en Beneden-Egypte verenigde in één rijk.
Er is verder niet veel over hem bekend.
Wel is hij een historisch figuur, wat kan bewezen worden aan de hand van de zogenaamde “schorpioen-knotskop” die gevonden werd tijdens opgravingen in Hierakonpolis in 1897-1898 door J.E. Quibell.

Deze knotskop draagt immers een afbeelding van een Boven-Egyptische koning, herkenbaar aan de hedjet (de witte kroon van Boven-Egypte), die “Schorpioen” wordt genoemd.
Op deze knotskop staat de farao of heerser met naast zich twee symbolen namelijk een ster en een schorpioen.
Aangenomen wordt dat de ster voor koning staat en de schorpioen zou in het Midden-Egyptisch srkt (serket) moeten zijn.
De ster behoeft nog enige uitleg, volgens sommigen zou er een link bestaan tussen het oude Mesopotamië waar ze ook de ster gebruikten voor koning en de heersers uit Hierakonpolis, wel duidelijk is dat de opvolger van Schorpioen, Narmer is geweest.
Egyptologen buigen zich nog steeds over de vraag of de koning werkelijk heeft bestaan of niet.

Knotskop van Schorpioen

 

Een schets van de knotskop van Schorpioen