Senoeseret II was een farao van de 12de Dynastie.
Zijn naam Senoeseret betekent: “Man van godin Oeseret”, zijn tweede naam betekent: “De omtrek van Ra is te voorschijn gekomen“.
Er is onenigheid over de lengte der dagen van de koning.
Manetho legt hem 48 jaar op maar de algemene opinie hierop is dat het meestal overdreven is of te lang, zelfs de 19 jaar die de Turijnse koningslijst geeft is te lang.
Ongeveer 8 jaar is wat de geleerden hem geven, gebaseerd op Stèle Cairo JE 59485, deze tijd kan te kort zijn maar dat is omdat ze geen bewijzen hebben gevonden na dat regeringsjaar van hem.
Net zoals zijn voorganger deelde hij het koningschap met zijn vader voor 3 jaar.
Er is gesuggereerd dat bij zijn gedeelde koningschap ook deelde met zijn zoon Senoeseret III maar daar zijn ze nog niet uit.
Het buitenlandse beleid was hetzelfde als het beleid van zijn voorvaders. De relatie met West-Azié was stabiel en vredig.
Men vermoedt dat er een fort werd gebouwd rond de tijd van Amenemhat II en Senoeseret II in Nubië dit houdt in dat de relatie met Nubië agressief was.
In het binnenland Senoeseret II bouwde een dijk in de Fayoem en zijn onder zijn regering een aantal kanalen gegraven, dit veranderde de irrigatie bij de Fayoem waarbij het nu meer stabiel was en minder overstroomde.
De ruïne van de piramide van Senoeseret II te Kahun (Lahun).
Karl Richard Lepsius bezocht de piramide in de jaren 1840 en voerde een kort archeologisch onderzoek van de site uit.
Vijftig jaar later voerde Flinders Petrie daar de eerste uitgebreide opgravingen uit. Petrie bracht een aantal mislukte maanden door met zoeken naar de ingang van de piramide aan de noordkant van de piramide.
Senoeseret II was echter volledig afgeweken van de gebruikelijke praktijk om een gang aan de noordkant te hebben – typisch voor piramides uit het Oude Koninkrijk en het vroege Middenrijk – en had in plaats daarvan een smalle, verticale toegangsschacht gebouwd onder het graf van een prinses, ongeveer een tiental meter ten oosten van de zuidelijke piramidewand.
De Tsjechische egyptoloog Miroslav Verner legt uit dat de beslissing was genomen om een combinatie van religieuze redenen en om grafrovers te dwarsbomen.
De bouwers hadden zelfs de gebruikelijke kleine kapel aan de noordkant gebouwd, die typisch de ingang verborg. Petrie vond uiteindelijk de ingang, na vele maanden en meerdere mislukte pogingen.
Een klein team onder leiding van NB Millet van het Royal Ontario Museum en de architect JE Knudstad werkt sinds 1989 op de plaats van het piramidecomplex.
Hun doel is om het werk van Petrie uit te breiden door architectonische details van de monumenten daar opnieuw te verzamelen , die Petrie had nagelaten in zijn rapporten op te nemen.
Op 28 juni 2019 werd de piramide voor het eerst sinds de ontdekking opengesteld voor bezoekers.
Klik op de afbeelding om meer te zien van deze piramide.
A – Omheining
B – Valse gangen
C – Entree van de schacht
D – Bron
E – Bouw schacht
F – Kleine dodentempel
G – Voorkamer
H – Grafkamer
I – Noordelijke kapel
J – Koninginne piramide
K – Ingang trappen
Lengte van de basis: 107 m
Hoek van de muren: 42° 35′
Hoogte : 48.65 m