Sesostris IV (Senoeseret IV)
22725
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22725,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Sesostris IV (Senoeseret IV)

Geboortenaam: s(i)-n-wsrt  Senweseret
(Man van Oeseret; Man van godin Wosret)

Troonnaam: snfr-ib-ra Seneferibre

Senoeseret IV Seneferibre was een oude Egyptische Thebaanse koning tijdens de late tweede tussenperiode die alleen wordt bevestigd door vondsten uit Opper-Egypte.
De chronologische positie van Senoeseret IV is onduidelijk en zelfs de dynastie waartoe hij behoort wordt gedebatteerd.
Volgens Jürgen von Beckerath behoorde Senoeseret IV tot de late 13e dynastie, terwijl Kim Ryholt hem classificeert als een koning van de 16e dynastie met een onzekere positie in de dynastie.
Als alternatief stelde Norbert Dautzenberg voor dat Senoeseret IV deel uitmaakt van de 17e dynastie, Dautzenberg baseert deze hypothese op zijn lezing van ingang 11.4 van de Turijnse canon als verwijzend naar Senoeseret IV.
Hij schrijft ook graffiti toe op een poort van de Medamud-tempel met vermelding van een koning “Senoeseret” aan Senoeseret IV, aangezien de poort werd versierd door Sobekemsaf I, die leefde tijdens de vroege 17e dynastie.
Beide argumenten worden door Ryholt verworpen.
Ten eerste merkt Ryholt op dat de Turijnse canon inbreng 11.4 niet compatibel is met de prenomen van Senoeseret IV en ten tweede merkt hij op dat de poort van de tempel van Medamud werd gebouwd door Senoeseret III, zodat de graffiti waarschijnlijk verwijst naar deze koning in plaats van Senoeseret IV.
In de nieuwe rangschikking wordt de dynastie van Senoeseret IV gedeeltelijk onbepaald gelaten en wordt eenvoudigweg gecategoriseerd als eind 13e tot begin 17e.

Senoeseret IV wordt genoemd op de Karnak koningslijst onder zijn prenomen “Senefer[…]re“.
De belangrijkste hedendaagse verklaring van de koning is een kolossaal standbeeld van hem, 2,75 meter hoog, gebeeldhouwd in roze graniet en ontdekt in Karnak in 1901 door Georges Legrain.
Andere verklaringen zijn onder meer een blok van El-Tod en de rechterbovenhoek van een stèle die in 1907 door Legrain in Karnak werd ontdekt en die is gegraveerd met de datum II Shemu 1 van het eerste regeringsjaar van Senoeseret IV.

Kolossaal beeld CG 42026 van Senoeseret IV, in 1901 ontdekt door Georges Legrain in Karnak.

(Bron: Georges Legrain (1865-1917): Statues et statuettes de rois et de particuliers, in Catalogue général des antiquités égyptiennes du Musée du Caire, Le Caire, 1906.)