Sethnacht
23971
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23971,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Sethnacht (Sethnakht)

1188 – 1186 

Sethnacht was de eerste koning uit de 20e dynastie, de laatste dynastie van het Nieuwe Rijk Zijn troonnaam was Userkhaure Setepenre, wat betekent “Krachtig zijn de manifestaties van Ra, gekozen door Ra“.

De herkomst van Sethnacht is onzeker, wellicht was zijn vader één van de zonen van Ramses II, onbekend van naam, broer van Merenptah.
Hij besteeg de troon na de dood van koningin Tawosret.
Het was een tijd waar anarchie heerste in het land, Sethnacht werd beroemd door het toe-eigenen van talloze gebouwen opgericht door zijn voorgangers.
Hij zelf heeft vermoedelijk 2 kapellen bij Deir el-Medina laten bouwen.
Hij stierf kort nadat hij zichzelf tot koning had uitgeroepen en de rust had hersteld in Egypte.
Hij is begraven in de tombe, die eigenlijk bedoeld was voor koningin Tawosret (Zie aldaar voor de beschrijving van de tombe) in de Vallei der Koningen.
Zijn mummie werd ook gevonden in de koninklijke bewaarplaats KV35 tombe van Amenhotep II.

Oorspronkelijk werd aangenomen dat Sethnacht slechts twee jaar regeerde op basis van zijn Elephantine-stèle van jaar 2, maar zijn derde regeringsjaar wordt nu bevestigd in inscriptie nr. 271 op de berg Sinaï.
Als wordt aangenomen dat zijn theoretische toetredingsdatum II Shemu 10 is, gebaseerd op de datum van zijn Elephantine-stèle, zou Sethnacht Egypte hebben geregeerd gedurende ten minste twee jaar en elf maanden voordat hij stierf, of bijna drie volle jaren.
Deze datum is slechts drie maanden verwijderd van Tawosret’s hoogst bekende datum van Jaar 8, III Peret 5 en is gebaseerd op een berekening van Ramses III’s bekende toetredingsdatum van I Shemu 26.
Peter Clayton gaf Sethnacht ook een regeerperiode van drie jaar in zijn boek uit 1994 over de Egyptische farao’s.
In een uitgave van medio januari 2007 van het Egyptische weekblad Al-Ahram, kondigden Egyptische oudheidsfunctionarissen echter aan dat een recent ontdekte en goed bewaard gebleven kwartsietstèle die toebehoorde aan de hogepriester van Amun Bakenkhunsu, expliciet werd gedateerd op jaar 4 van Sethnacht’s regering.
Het Al-Ahram-artikel merkt op dat deze gegevens:
is in tegenspraak met… het officiële verslag, dat zegt dat Sethnacht slechts drie jaar over Egypte regeerde. Volgens de nieuwe informatie die door de stèle is verstrekt, heeft Sethnacht’s regering zeker vier jaar geduurd en zou het nog [iets] langer kunnen duren“.

Geboortenaam: stX-nxt(w) (mrr-imn) Sethnakht Mereramonre
(Seth is succesvol; Geliefd door Amon-Ra)

Troonnaam: wsr-xaw-ra (stp.n-ra) Weserkhaure Setepenre
(Krachtig zijn de manifestaties van Ra, gekozen door Ra)

Jaar 4 kwartsietstèle van Bakenkhunsu.
(Bron: Wikipedia)

Tekening van een reliëf van farao Sethnacht.
(Bron: Karl Richard Lepsius (1810-84))

De mummie van Sethnacht.

Na zijn dood werd Sethnacht begraven in KV14, dat oorspronkelijk was ontworpen als het koninklijke graf van Tawosret.
Zijn mummie is nooit met zekerheid geïdentificeerd, hoewel de zogenaamde “mummie in de boot” die in KV35 wordt gevonden soms met hem werd geïdentificeerd, een toeschrijving die werd verworpen door Aidan Dodson, die eerder gelooft dat het lichaam toebehoorde aan een koninklijk familielid van Amenhotep II van de 18e dynastie.
In ieder geval werd de mummie vernietigd tijdens een plundering in 1901, waardoor elke analyse ervan onmogelijk was.

De “mummie in de boot” van KV35, voor zijn vernietiging.
(Bron: Narmer.pl)