Sheshonq I
24266
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24266,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Sheshonq I

945 – 924

Sheshonq I (of Sjosjenq I of Shoshenq I), was koning van Egypte en stichter van de 22e dynastie.
Van Meshwesh-afkomst was Shoshenq I de zoon van Nimlot A, de Grote Leider van de Ma en zijn vrouw Tentshepeh A, zelf een dochter van een Grote Leider van de Ma.
De eerste vier jaar werd Sheshonq I alleen in Neder-Egypte als farao erkend. In een inscriptie in de priesterlijke annalen van Karnak over het tweede jaar van zijn regering, wordt Sheshonq I alleen genoemd als “Grote Leider van Mā” (= Grote Leider van Meshhish), erger nog: achter de titel staat het hiërogliefenteken voor ‘ Werpstok‘, het bepalend teken voor een vreemdeling.
Pas in het vijfde jaar van zijn regering werd hij officieel genoemd als farao in Thebe en dus ook in Opper-Egypte.
De prioriteiten van de regering van Sheshonq I zijn de interne consolidatie van Egypte, de campagne naar Palestina en de bouwactiviteiten, vooral in Karnak.
Sheshonq I versterkt zijn macht door het ambt van hogepriester over te dragen aan zijn tweede zoon Iupet, en ook de ambten van 2e, 3e en 4e Hogepriesters zijn bemand met bekenden.
De oudste zoon Namilt (I) wordt gouverneur in Herakleopolis.
In het 5e jaar van Sheshonq I herstelt de zoon van een ondergeschikte prins van Meshhesh de orde in de oase van Dakhla na onrust en regelt land- en watergeschillen (Dakhla stèle).
In een stèle-inscriptie die Sheshonq’s zoon, prins Iupet, opschreef bij een opening van een steengroeve in de tweede maand van het seizoen Shemu (januari 925 v.Chr.) in het 21e regeringsjaar van Sheshonq, wordt Sheshonq I ook expliciet “Sjsq” genoemd, dit is waar de uitspraak “Schischeq / Schascheq” vandaan komt.
De materialen uit de steengroeve waren bedoeld voor bouwwerkzaamheden in Thebe, wat op zijn beurt verband houdt met de succesvol afgeronde campagne van Sheshonq in Palestina.
De Egyptische chronologie verwijst naar de campagne waarin Sheshonq in het Oude Testament wordt genoemd als Sishak in verband met Rehabeams vijfde regeringsjaar.

Geboortenaam: SSnq mri-imn Sheshonq [Meri]Amon
(Geliefd door Amon)

Troonnaam: HD-xpr-ra , (stp.n-ra) Hedjkheperre Setepenre
(Helder is de manifestatie van Ra; Gekozen door Ra)

Sheshonq I als veroveraar.
(Zuidelijke buitenmuur in Karnak).

Sheshonq_I_Karnak_Tempel_19

Sfinx van koning Sheshonq I,
Brooklyn Museum, New York City.

Sheshonq_I_Sphinx_of_king

Afbeelding van een scarabee van Hedjkheperre Sheshonq I.

(Bron: Flinders Petrie (1853-1942) Scarabs and cylinders with names 1917)

Geboorte- en troonnamen van Sheshonq I.
Neues Museum, Berlijn.

Sheshonq_IBirth_and_throne_names_of

Canopische kist met deksel van de Egyptische koning Sheshonq I.
Neues Museum, Berlijn.

Sheshonq_ICanopic_chest_and_lid_of_the