Sobekemsaf I
23243
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23243,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Sobekemsaf I

1613 – 1597

Sobekemsaf I was een farao van Egypte tijdens de 17e dynastie, hij wordt bevestigd door een reeks inscripties die melding maken van een mijnexpeditie naar de steengroeven in Wadi Hammamat in de oostelijke woestijn tijdens zijn bewind. Een van de inscripties is expliciet gedateerd op zijn jaar 7.
Hij heeft ook de Tempel van Montu in Medamud uitgebreid gerestaureerd en versierd, waar een mooi reliëf van deze koning die een offer brengt voor de goden bewaard is gebleven.
Sobekemsaf I’s zoon, ook Sobekemsaf genoemd naar zijn vader, wordt bevestigd door het beeld CG 386 uit Abydos, dat deze jonge prins prominent tussen de benen van zijn vader afbeeldt op een manier die suggereert dat hij de gekozen opvolger van zijn vader was.
De belangrijkste vrouw van Sobekemsaf was koningin Nubemhat, zij en hun dochter (Sobekemheb) zijn bekend van een stèle van Sobekemheb’s echtgenoot, een prins genaamd Ameni, die een zoon zou kunnen zijn van Intef of mogelijk Ahmose.
De begrafenisuitrusting van Sobekemsaf bevat zijn prenomen niet, maar kan niettemin met zekerheid aan deze koning worden toegewezen, aangezien het graf van Sobekemsaf in de oudheid grondig werd beroofd door grafrovers zoals vastgelegd in Papyrus Abbott III 1 -7.
Op basis hiervan wijst Kim Ryholt hem een grote hartscarabee toe, die was en is nog steeds, gezet in een grote gouden berg met de naam ‘Sobekemsaf’, omdat de grafrovers zo’n groot voorwerp op de mummie van de koning niet over het hoofd zouden zien als het uit het graf van Sobekemsaf II kwam.
Om dezelfde reden is aan deze koning ook een houten baldakijn met daarop de naam ‘Sobekemsaf’ toegeschreven door Ryholt en Aidan Dodson.

Aidan Dodson dateert de regering van Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf na die van Djehuti en Sekhemre-Wepmaat Intef.
Ten eerste merkt hij op dat de canopische kist van Sobekemsaf iets groter is – 4,1 cm langer en 3,4 cm hoger – dan de canopische kisten van de laatste twee koningen.
Hij wijst ook op het feit dat de inscripties op de doos van Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf “verticaal zijn geschreven, in plaats van in de horizontale opstelling die te vinden is op die van Djehuti en Sekhemre Wepmaet [Intef].”
De Deense egyptoloog Kim Ryholt dateerde op dezelfde manier de regering van Sobekemsaf I na die van Sekhmre-Wepmaat Intef en Nubkheperre Intef. Ten eerste merkte hij op dat een “koningszoon Antefmose” (of Intefmose) door een koning Sobekemsaf wordt geprezen voor zijn rol tijdens een festival van Sokar op beeldje BM EA 13329.
Maar volgens Ryholt “is de naam Antefmose in ieder geval basilofoor” en dus moet de koning Sobekemsaf die hem prees een opvolger zijn geweest” van de koningen van de Intef, “naar wie de naam (Antefmose) verwijst.”
Bovendien, aangezien Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf I’s zoon en vermoedelijke opvolger ook Sobekemsaf heette in plaats van Intef, concludeerde Ryholt dat deze koning na de Intef-koningen moet hebben geregeerd.
Ten tweede suggereerde Ryholt dat Sobekemsaf Wadjkaw regeerde na Nubkheperre Intef, omdat terwijl de voormalige heerser uitgebreide restauratiewerkzaamheden uitvoerde aan de tempel van Monthu in Medamud, “er geen spoor” is van Nubkheperre Intef daar.
Voor Ryholt kan dit “suggereren dat deze tempel pas na het bewind van Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf werd gerestaureerd en opnieuw in gebruik werd genomen”.
Bijgevolg concludeerde Ryholt dat Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf regeerde na Nubcheperre Intef en moet worden genummerd als Sobekemsaf II.

Aan de andere kant stelt Daniel Polz, die in 2001 de tombe van Nebukheperre Intef in Dra Abu el Naga’ herontdekte, dat Nebukheperre Intef heel laat in de 17e dynastie regeerde.
Dit betekent dat Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf niet kon hebben geregeerd tussen de Intef-lijn van koningen en de laatste drie 17e dynastie Ahmoside-familie van koningen (Senakhtenre, Seqenenre en Kamose).

sbk-m-sA.f Sobekemsaf
(Sobek Is zijn bescherming)

sxm-ra wAD-xaw Sechemre
(Machtig is Ra)

Reliëf van Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf bij de tempel van Karnak.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Een rood granieten standbeeld van Sekhemre Wadjkhaw Sobekemsaf (British Museum).

Sobeksemaf-British_Museum_Egypt_079

Reliëf van Sobekemsaf I bij de tempel van Montu.

Beeld van Sobekemsaf I, Museum van Caïro (CG 386).