Sobekemsaf II was een Egyptische koning van de 17e dynastie van Egypte die regeerde tijdens de Tweede Tussenperiode, toen Egypte werd geregeerd door meerdere koningen (van hem werd ooit gedacht dat hij tot de late 13e dynastie behoorde).
Zijn troonnaam, Sekhemre Shedtawi, betekent “Machtig is Ra; Redder van de Twee Landen.”
Egyptologen geloven nu dat Sobekemsaf II de vader was van zowel Sekhemre-Wepmaat Intef als Nubkheperre Intef, gebaseerd op een inscriptie die op een deurpost is uitgehouwen die in het begin van de jaren negentig werd ontdekt in de ruïnes van een tempel uit de 17e dynastie in Gebel Antef, die onder Nubkheperre Intef werd gebouwd.
De deurpost vermeldt een koning Sobekem [saf] als de vader van Nubkheperre Intef/Antef VII–(Antef verwekt van Sobekem…)
Hij was naar alle waarschijnlijkheid de prins Sobekemsaf die wordt bevestigd als de zoon en aangewezen opvolger van koning Sobekemsaf I op Caïro Standbeeld CG 386.
Volgens de Abbott Papyrus en de Leopold-Amherst Papyrus, die dateert uit het jaar 16 van Ramses IX, werd Sekhemre Shedtawi Sobekemsaf samen met zijn hoofdkoningin Nubkhaes (II) begraven in zijn koninklijke tombe.
In de Papyrussen van Abbott en Leopold-Amherst staat dat het koninklijke piramidegraf van deze koning werd geschonden en vernietigd door grafrovers.
De bekentenissen en processen van grafroof tegen de mannen die verantwoordelijk waren voor de plundering van het graf van Sekhemre Shedtawi Sobekemsaf worden gedetailleerd beschreven in de laatste papyrus die dateert uit jaar 16, III Peret dag 22 van Ramses IX.
Dit document vertelt dat een zekere Amenpnufer, de zoon van Anhernakhte, een steenhouwer uit de tempel van Amon Re, de gewoonte verwierf om de graven [van edelen in West-Thebe] te beroven in gezelschap van de steenhouwer Hapiwer en vermeldt dat ze het graf van Sobekemsaf hebben beroofd samen met zes andere handlangers in jaar 13 van Ramses IX.
Amenpnufer bekent dat ze:
“… gingen de graven beroven … en we vonden de piramide van [koning] Sekhemre Shedtaui, de zoon van Ra Sebekemsaf, die helemaal niet leek op de piramides en graven van de edelen die we gewoonlijk gingen plunderen.”
Tijdens zijn proces getuigt Amenpnufer dat hij en zijn metgezellen met hun koperen gereedschap een tunnel in de piramide van de koning hebben gegraven:
“Toen braken we door het puin… en we vonden deze god (koning) liggend op de achterkant van zijn begraafplaats. En we ontdekten dat de begraafplaats van Nubkhaes, zijn koningin, naast hem lag… We openden hun sarcofagen en hun doodskisten waarin ze waren, en vonden de nobele mummie van deze koning uitgerust met een valk; een groot aantal amuletten en gouden juwelen was om zijn hals, en zijn gouden hoofddeksel was op hem. De nobele mummie van deze koning was volledig bedekt met goud en zijn doodskisten waren van binnen en van buiten versierd met goud en zilver en ingelegd met allerlei edelstenen. We verzamelden het goud op de nobele mummie van deze god… en we verzamelden ook alles wat we op haar (de koningin) vonden; en we staken hun doodskisten in brand. We namen hun meubels…bestaande uit gouden, zilveren en bronzen voorwerpen, en verdeelden ze onder elkaar…Vervolgens staken we over naar Thebe. En na een paar dagen hoorde de districtshoofdinspecteur van Thebe dat we in het westen hadden gestolen, en ze grepen me en zetten me gevangen in het kantoor van de burgemeester van Thebe. En ik nam de twintig deben goud die mij waren toegevallen als mijn deel en gaf ze aan Khaemope, de schrijver van de wijk verbonden aan de landingsplaats van Thebe. Hij liet me los, en ik voegde me weer bij mijn metgezellen, en ze compenseerden me opnieuw met een portie. Zo ben ik, samen met andere dieven die bij mij zijn, tot op de dag van vandaag doorgegaan met het beroven van de graven van de edelen en de [overleden] mensen van het land dat rust in het westen van Thebe.
Amenpnufer stelt dat de schatten van de twee koninklijke mummies “160 deben goud” of 32 lbs (14,5 kg) bedroegen.
Het document eindigt met de veroordeling van de dieven – met een waarschijnlijke doodstraf – en merkt op dat een kopie van de officiële procestranscripties is verzonden naar Ramses IX in Neder-Egypte.
Amenpnufer zelf zou ter dood zijn veroordeeld door aan een paal te hangen, een straf die in het oude Egypte “was gereserveerd voor [slechts] de meest gruwelijke misdaden”.
sbk-m-sA.f Sobekemsaf
(Sobek is zijn bescherming)
sxm-ra Sd-tAwi Sekhemre Shedtawi
(Machtig is Ra – Redder der 2 landen)
Zittend beeldje van Sobekemsaf II, waarschijnlijk uit Thebe.
(Bron: Flinders Petrie (1853-1942), 1897 A History of Egypt, I)