Sobekhotep IV
22478
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22478,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Sobekhotep IV

ca. 1693 – 1685

De stele van Edfu levert bewijs van de 8-jarige heerschappij van Sobekhotep, hij de broer van zijn directe voorgangers.
De koningslijst van Karnak plaatst hem direct na Neferhotep I, de korte periode van Sahathor weglatend.
Deze heerser heeft talloze monumenten verdeeld over heel Egypte nagelaten, het bewijs gevende van grote belangrijkheid en macht van zijn heerschappij, veel van zijn beelden zijn bekend.
Een gedocumenteerde oorlogscampagne naar Lager Nubië is bewijs van een behoorlijk offensieve politiek gedurende die dagen, echter sommige geleerden, (W. Helck) stellen voor dat in de tijden van Sobekhotep (of direct daarna) er een regeringscrisis was, leidend tot de formatie van een paar onafhankelijke vorstendommen, op hetzelfde moment zijn mogelijk de Hyksos aan de macht gekomen in de Delta.

Hij werd misschien begraven in Abydos, waar een enorm graf (vergelijk: S10) met de naam van een farao Sobekhotep werd gevonden door Josef W. Wegner van de Universiteit van Pennsylvania, net naast het grafcomplex van Senoeseret III van de 12e dynastie.
Hoewel aanvankelijk toegeschreven aan farao Sechemre Khutawi Sobekhotep I, suggereert de stijl van de begrafenis een datum van het graf onder Sobekhotep IV.

Ofschoon Sobekhotep IV een van de machtigste heersers van de 13e dynastie was en zijn controle over Memphis, Midden-Egypte en Thebe goed wordt bevestigd door historische gegevens, wordt aangenomen dat hij niet regeerde over een verenigd Egypte. Volgens de egyptoloog Kim Ryholt had de 14e dynastie toen al wel de controle over de oostelijke Nijldelta.
Als alternatief beweren N. Moeller en G. Marouard dat de oostelijke Delta ten tijde van Sobekhotep IV werd geregeerd door de Hyksos-koning Khyan uit de 15e dynastie. Hun argument, gepresenteerd in een recent gepubliceerd artikel, is gebaseerd op de ontdekking van een belangrijk administratief gebouw uit de vroege 12e dynastie (Middenrijk) in Tell Edfu, Opper-Egypte, dat continu in gebruik was vanaf de vroege tweede tussenperiode totdat het buiten gebruik raakte tijdens de 17e dynastie, toen de overblijfselen werden verzegeld door een groot silohof.
Veldwerk door Egyptologen in 2010 en 2011 naar de overblijfselen van het voormalige gebouw uit de 12e dynastie, dat nog steeds in gebruik was ten tijde van de 13e dynastie, leidde tot de ontdekking van een grote aangrenzende hal die 41 zegels bleek te bevatten met de cartouche van de Hyksos heerser Chajan samen met negen zegels die de 13e dynastie koning Sobekhotep IV noemen.
Zoals Moeller, Marouard en Ayers schrijven: “Deze vondsten komen uit een veilige en verzegelde archeologische context en openen nieuwe vragen over de culturele en chronologische evolutie van het late Middenrijk en de vroege Tweede Tussenperiode.”
Ze concluderen ten eerste dat Chajan eigenlijk een van de eerdere Hyksos-koningen was en mogelijk niet werd opgevolgd door Apepi – die de op één na laatste koning van het Hyksos-koninkrijk was – en ten tweede dat de 15e (Hyksos) dynastie al bestond tegen het midden van de 13e dynastie sinds Chajan een deel van Noord-Egypte controleerde op hetzelfde moment als Sobekhotep IV de rest van Egypte regeerde als een farao van de 13e dynastie.
Deze analyse en de daaruit getrokken conclusies worden echter in twijfel getrokken door Robert Porter, die stelt dat Chajan veel later regeerde dan Sobekhotep IV.
Porter merkt op dat de zegels van een farao zelfs lang na zijn dood werden gebruikt, maar vraagt zich ook af of Sobekhotep IV veel later regeerde en of de vroege 13e dynastie veel langer duurde dan eerder werd gedacht.
In Ryholts chronologie van de Tweede Tussenperiode worden Chajan en Sobekhotep IV gescheiden door ca. 100 jaar, een soortgelijk cijfer wordt verkregen door Nicolas Grimal.
Alexander Ilin-Tomich heeft het aardewerk dat verband houdt met de vondsten van zegelafdrukken nader bekeken en trekt parallellen met Elephantine, waar een van de aardewerkvormen van de vondst voorkomt in een vrij late context van de Tweede Tussenperiode.
Ilin-Tomich concludeert dat er geen reden is om aan te nemen dat Chajan en Sobekhotep IV tegelijkertijd regeerden, het niveau waarin de zegelafdrukken zijn gevonden is later dan Sobekhotep IV.
Ongeacht welke theorie waar is, ofwel de 14e dynastie of de 15e dynastie beheerste de Delta al tegen de tijd van Sobekhotep IV.

Geboortenaam: sbk-Htp(w) Sobekhotep
(Sobek Is tevreden)

Troonnaam: xai-nfr-ra  Khaineferre
(Mooi is de ziel van Ra)

Beeld van Sobekhotep IV.
(Nu te zien in het Louvre)

Sobekhotep_IV_-Louvre

Inscriptie met de cartouches van Sobekhotep IV (kha-nefer-ra Sobek-hotep)
(Louvre, foto met dank aan Neithsabes op Wikipedia)

Sobekhotep_IV_cartouche_Louvre_042010_05