Sobekhotep VII
22622
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22622,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Sobekhotep VII 1640-1642

Geboortenaam: sbk-Htp(w)  Sobekhotep
(Sobek is tevreden)

Troonnaam: mri-kAw-ra  Merikawre
(Geliefd is de ziel van Ra)

Sobekhotep VII (ook bekend als Merkawre Sobekhotep) was de 37e farao van de 13e dynastie van Egypte tijdens de Tweede Tussenperiode.
Hij regeerde waarschijnlijk over Midden- en misschien Opper-Egypte tijdens het midden van de 17e eeuw voor Christus van 1664 voor Christus tot 1663 voor Christus.
Als alternatief dateert de Duitse egyptoloog Thomas Schneider het bewind van deze kortstondige koning van 1646 voor Christus tot 1644 voor Christus.

Merkawre Sobekhotep wordt bevestigd door een scarabeezegel van onbekende oorsprong en door twee standbeelden gewijd aan Amon.
De beelden kwamen oorspronkelijk uit Karnak en bevinden zich nu respectievelijk in het Egyptisch Museum en in het Louvre en stellen Merkawre Sobekhotep voor met twee zonen Bebi en Sobekhotep, beide met de titels van “koningszoon” en van “hofbeambte“.

Merkawre Sobekhotep wordt ook genoemd in de Turijnse canon (Ryholt: rij 8 kolom 8, Gardiner & von Beckerath: rij 7, kolom 8) en in de Karnak koningslijst.
De Turijnse canon schrijft hem een regeerperiode van 2 jaar, een verloren aantal maanden en 3 tot 4 dagen toe. Bijgevolg schrijft Ryholt hem een regeerperiode van 2½ jaar toe.

De exacte chronologische positie van Sobekhotep VII in de 13e dynastie is niet met zekerheid bekend vanwege onzekerheden over eerdere koningen van de dynastie.
Volgens de Turijnse canon was hij de directe opvolger van Hori, Darrell Baker maakt hem de 37e koning van de dynastie, Kim Ryholt ziet hem als de 38e koning en Jürgen von Beckerath plaatst hem als de 32e farao van de dynastie.
Na het koningschap van Merkawre Sobekhotep is de volgorde van de heersers van de 13e dynastie zeer onzeker vanwege een grote lacune in de canon van Turijn. 4 tot 7 koningsnamen gaan verloren aan deze lacune.

Inscriptie van een roze granieten zittend beeld van Merkawre Sobekhotep ontdekt in Karnak.

(Auteur: Auguste Mariette, Karnak. Étude topographique et archéologique. Planches, Karnak. Étude topographique et archéologique. Planches, Leipzig, 1875.)