Wadi Hammamat
26289
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-26289,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Wadi Hammamat

De Wadi Hammamat was een belangrijke handelsroute in de oudheid alsmede een belangrijke mijnstreek.
De drieduizend jaar oude rots graveringen en graffiti maken het tot een interessante toeristische trekpleister.

Hammamat werd de belangrijkste route van Thebe naar de Rode Zee en vervolgens naar de Zijderoute die naar Azië leidde, of naar Arabië en de Hoorn van Afrika.
Deze reis van 200 km was de meest directe route van de Nijl naar de Rode Zee, aangezien de Nijl afbuigt naar de kust aan het westelijke uiteinde van de wadi.
De Hammamat-route liep van Qift (of Coptos), net ten noorden van Luxor, naar El Quseir aan de kust van de Rode Zee.
Qift was een belangrijk centrum voor bestuur, religie en handel.
De steden aan beide uiteinden van de route zijn gesticht door de Eerste Dynastie, hoewel er langs de route ook aanwijzingen zijn gevonden voor pre-dynastieke bezetting.

In het oude Egypte was Hammamat een belangrijk winningsgebied voor de Nijlvallei.
Delfstoffenexpedities naar de oostelijke woestijn zijn geregistreerd vanaf het tweede millennium voor Christus, waar de wadi Precambrische rotsen van het Arabisch-Nubische schild heeft blootgelegd.
Deze omvatten basalt, leisteen, bekhen-steen (een bijzonder gewaardeerde groene metagraywacke-zandsteen die wordt gebruikt voor kommen, paletten, standbeelden en sarcofagen) en goudhoudend kwarts.

Het Narmer-palet, 3100 voor Christus, is een van een aantal vroege en pre-dynastieke artefacten die werden gesneden uit de kenmerkende steen van de Wadi Hammamat.
Van farao Seti I wordt vermeld dat hij de eerste put heeft gegraven om water in de wadi te leveren, en Senoeseret I stuurde er mijnexpedities naar toe.
De site wordt beschreven in de vroegst bekende oude geologische kaart, de Papyruskaart van Turijn.

De wadi bevat veel gravures en inscripties die dateren van vóór de vroegste Egyptische dynastieën tot de moderne tijd, waaronder de enige geschilderde rotstekening die bekend is uit de oostelijke woestijn en tekeningen van Egyptische rietboten uit 4000 v. Chr.

Voor een foto-impressie van de Wadi, klik op de foto.