Godenwereld – Hatmehyt
28012
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-28012,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Hatmehyt of Hat-Mehit

Hat- (ook wel Het-) Mehit was een ongewone godin en de belangrijkste van de weinigen die zorg droegen voor de zeldzame cultus van vissen.
Ze kwam van Mendes, hoofdstad van nomen 16 in Beneden Egypte.
Haar man was Banebdjedet en hun zoon was Harpakhrad.
Ze werd gezien als een vrouw met een vis boven haar hoofd en haar naam betekent “Zij die voor alle vissen is“, wat aanduid dat zij de visgodin was van het mythologische begin toen Egypte zoals werd verteld oprees uit het water van Nun.
Ze kon worden gezien als gewoon een vis en cultussen hiervan waren ongewoon in Egypte maar in Esna was een oud heiligdom voor de toppositie aan de Nijl (Lates Niloticus).
Deze vrije uitgifte van proteïnes door de Nijl werd niet verstoord door de fluctuatie (overstromingen) van het klimaat zoals met het vee en de landbouw wel het geval was.

Beeltenis van Hatmehyt.
(Bron: Los Angeles County Museum of Art)

HatMehit_LACMA_M.69.91.218