Godenwereld – Quadesh
29896
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-29896,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Q(u)adesh (Qedeshet, Qetesh)

Deze uit het Midden-Oosten afkomstige godin uit Het Nieuwe Rijk vormde samen met de goden Min en Resheph een drietal.
Ze was een godin van het seksuele genot en word afgebeeld als een naakte vrouw met bloemen in haar handen, ze staat op de rug van een leeuw.
De Semitische betekenis van haar naam is ‘heilig’ en is verbonden met de heilige sex die in Semitische culturen was verbonden aan tempel.
Over tempelseks in Egypte is niets bekend, hoewel de godheden wel verwant zijn met Semitische of Indiase goden die wel verbonden waren met heilige seks.
Bekend is de stèle waarop Qetesh net als vele godinnen uit die regio wordt afgebeeld, naakt staand op een leeuw en met lotusbloemen en slangen in haar hand.
Op de stèle staat links van haar, haar echtgenoot Min of Menu, rechts staat Resheph, die wel werd genoemd als zoon van Qetesh.
Resheph was bij de Hittieten en Feniciërs de god van het onweer en brenger van plagen.
In Egypte werd hij vereerd als oorlogsgod

Stèle of Qetesh.
(Bron: Egyptisch Museum, Turijn)

Quadesh_Stele_of_the_Syrian_goddess

Qetesh die de hoofdtooi van Hathor draagt en op een leeuw staat.
Ze houdt een lotusbloem en een slang vast en wordt geflankeerd,
door Min aan de linkerkant en Resheph aan de rechterkant.
(Bron: Louvre Museum, Parijs)

Quadesh_upper-frameStele