Alara was een koning van Kush, die algemeen wordt beschouwd als de grondlegger van de koninklijke dynastie van Napatan door zijn Kushite-opvolgers uit de 25e dynastie en was de eerste geregistreerde prins van Kush.
Hij verenigde heel Opper-Nubië van Meroë tot de derde cataract en wordt mogelijk bevestigd in de tempel van Amon in Kawa.
Alara vestigde ook Napata als de religieuze hoofdstad van Kush.
Alara zelf was geen Kushite-koning uit de 25e dynastie, aangezien hij tijdens zijn bewind nooit enige regio van Egypte heeft gecontroleerd in vergelijking met zijn twee directe opvolgers: respectievelijk Kasjta en Piye.
Nubische literatuur crediteert hem met een substantiële heerschappij sinds toekomstige Nubische koningen verzochten dat ze een heerschappij mochten genieten zolang die van Alara.
Zijn herinnering stond ook centraal in de oorsprongsmythe van het Kushite-koninkrijk, dat in de loop van de tijd werd verfraaid met nieuwe elementen.
Het bestaan van Alara wordt voor het eerst gedocumenteerd in de Egyptische hiërogliefenstele van koningin Tabiry, de dochter van Alara bij koningin Kasaqa, de vrouw van Alara.
Aangezien Tabiry de vrouw van Piye was, terwijl Piye’s directe voorganger op de troon van Kush Kasjta was, was Alara hoogstwaarschijnlijk op zijn beurt de voorganger van Kasjta.
Hoewel Alara geen koninklijke titel in de sèele van koningin Tabiry kreeg, werd zijn naam geschreven in de vorm van een cartouche die bevestigt dat hij inderdaad een Kushite-koning was.
Alara wordt ook genoemd als de broer van Taharqa’s grootmoeder in inscripties Kawa IV regels 16f (ca. 685 v.Chr.) en VI, regels 23f. (ca. 680 voor Christus).
Alara werd begraven op de koninklijke begraafplaats van El-Kurru stroomafwaarts van Napata.
Alara’s vrouw, koningin Kasaqa, werd begraven in graf Ku.23 (El-Kurru 23). Haar tombe bevond zich direct naast tombe Ku.9 waarvan wordt aangenomen dat deze aan Alara zelf toebehoorde.
Geboortenaam: ilr Alara
De cartouche van Alara zoals weergegeven op de Stèle van Nastasen (voorkant, rij 8 en 16).
(Bron: Karl Richard Lepsius (1810-84) Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien – Tafelwerke, band X: Aethiopien, pl.16)
Hieronder de Stèle van Nastasen.
(Bron: Neues Museum, Berlijn)