Amenemnesoe
24173
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24173,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Amenemnesoe 1043 – 1039

Amenemnesoe was de tweede heerser van de 21e dynastie.
Men denkt dat hij een viertal jaren heeft geregeerd, mogelijk samen met Psoesennes I.
Amenemnesoe’s bestaan werd pas in 1940 bevestigd toen de Tanite tombe van zijn opvolger Psoesennes I werd ontdekt door Pierre Montet, een gouden boogpet waarin zowel Amenemnesoe’s koninklijke naam, Neferkare als die van zijn opvolger Psoesennes I werd gevonden.
Eerder werd aan zijn bestaan getwijfeld omdat er geen objecten waren ontdekt die hem een naam gaven.
De herinnering aan zijn korte heerschappij als de tweede farao van de 21e dynastie werd echter bewaard in Manetho’s Epitome als een koning Nephercheres die een korte regeerperiode van vier jaar krijgt toegewezen.
Hoewel zijn regering over het algemeen onduidelijk is, is bekend dat de toenmalige Hogepriester van Amon in Thebe, Menkheperre, verschillende leiders van een opstand tegen het gezag van de Hogepriesters gratie heeft verleend tijdens het bewind van Amenemnesoe.
Deze rebellen waren eerder verbannen naar de westelijke oase van Egypte in jaar 25 van Smendes.
Deze gebeurtenissen worden gerapporteerd op de zogenaamde verbanningstèle (Louvre C. 256), waarschijnlijk gemaakt tijdens de korte regeerperiode van Amenemnesoe.

Geboortenaam: imn-m-nsw Amenemose
(Amon is de koning)

Troonnaam: nfr-kA-ra (HqA-wAst) Neferkare Heqa Waset
(Mooi is de ziel van Ra; De heer van Waset)

Tekening van de boogkappen met de namen van zowel Amenemnesoe (rechts) als Psoesennes (links).

(Tekening door: Khruner (Wikipedia), origineel in het Cairo Museum)