Djehuti (ook Djehuty en andere varianten) was mogelijk de tweede koning van de Thebaanse 16e dynastie die regeerde over delen van Opper-Egypte tijdens de Tweede Tussenperiode.
Als alternatief kan hij een koning zijn van de late 13e dynastie of de vierde koning van de 17e dynastie.
Djehuty wordt gecrediteerd met een regeerperiode van 3 jaar in de eerste vermelding van de 11e kolom van de Turijnse canon. (1648-1645 (Ryholt), 1602 (Franke) (bron: Narmer.pl).
Volgens de egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker werd hij opgevolgd door Sobekhotep VIII.
Djehuti’s dynastie blijft een discussie punt, op dit punt staat de Turijnse Canon inderdaad open voor interpretaties.
Er zijn verschillende koningen geregistreerd met de naam “Sekhemre[…]” en de schade aan het originele document behoudt niet de volledige naam.
Als gevolg hiervan kan Djehuti, genaamd Sekhemre Sementawy, in principe overeenkomen met elke “Sekhemre[…]” die op de koningslijst is bewaard, d.w.z. dat hij een heerser kan zijn van de 13e, 16e en zelfs 17e dynastie.
De egyptologen Darrell Baker en Kim Ryholt geloven dat hij deel uitmaakte van de 16e dynastie, die de regio Thebe na 1650 voor Christus beheerste.
Als alternatief, twee studies van Claude Vandersleyen en Christina Geisen dateren de heerschappij van Djehuti tot het einde van de Memphite 13e dynastie.
Een oudere theorie van Jürgen von Beckerath, wiens conclusies worden gedeeld door Hans Stock, stelt dat Djehuti een heerser was van de vroege 17e dynastie, die ontstond in Opper-Egypte na de ineenstorting van de 16e dynastie na de kortstondige verovering van Thebe door de Hyksos.
Deze theorie wordt ondersteund door de ontdekking van het graf van de koningin van Djehuti, Mentuhotep, dat zich bevindt in Dra’ Abu el-Naga’, een necropolis die gewoonlijk wordt geassocieerd met de 17e dynastie.
Geleerden zoals Chris Bennett wijzen er echter op dat dit niet noodzakelijk betekent dat Djehuti ook in Dra’ Abu el-Naga’ is begraven.
DHwti Djehuty
sxm-ra smn-tAwi Sekhemre Smentawi
(Machtig is Ra)
Tekening van Djehuti op een blok uit Edfu.
(Bron: Khruner (Wikipedia), 28 June 2015, waarvoor dank)
Cosmeticadoos van koningin Mentuhotep, echtgenote van Djehuti.
De doos was mogelijk bedoeld als de canopische kist van de koning.
(Foto: Juan R. Lazaro, 14 October 2010 (Wikipedia), waarvoor dank, te zien in Berlijn. Neues Museum, AM 1175)