Hatsjepsoet
23525
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23525,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Hatsjepsoet

1466 – 1444

Koningin Hatsjepsoet manifesteerde tijdens haar regeringsperiode hoofdzakelijk de mannelijke aspecten van haar persoonlijkheid.
Na de korte regeringstijd van haar echtgenoot, Thoetmoses II, verdrong ze de onmondige Thoetmoses III van de troon en liet zich tot staatshoofd uitroepen, er bestaan hier overigens nogal wat tegenstrijdigheden over.
Er zijn ook verhalen dat Thoetmoses III samen regeerde met Hatsjepsoet maar omdat zijn grote liefde bij het leger lag, schonk hij er in de vroege dagen van zijn regentschap weinig tijd aan.
Dat zou Hatsjepsoet de vrijheid hebben gegeven om langzaam over te gaan tot de alleenheerschappij.
Ze vertoonde zich voortaan als man in mannenkleding en liet zich ook als zodanig aanspreken.
Haar rebelse hervormingsdenkend leverde haar snel veel vijanden op, maar ook bewonderaars, vooral haar ideeën over staatsleiding doen ook tegenwoordig nog heel modern aan.
Haar karakter wordt als zeer besluitvaardig, machtswellustig en onverzettelijk beschreven als het ging om het doorvoeren van hervormingen.
Het logische intellect en de religieuze gestrengheid lieten haar wezen geen ruimte over voor vrouwelijkheid of fijngevoeligheid, desondanks lukte het de charismatische koningin trouwe volgelingen om zich heen te verzamelen.
Na de vermoedelijke gewelddadige dood van Hatsjepsoet nam Thoetmoses III, die overigens het kind van een bijvrouw van zijn vader was, de macht weer over.
Om zijn positie te legitimeren vernietigde hij de beelden van de koningin en liet de meeste afbeeldingen van haar uit monumenten verwijderen.
In de officiële overzichten van de dynastieën werd de naam Hatsjepsoet niet meer vermeld omdat ze als onrechtmatig heerseres werd beschouwd.

Geboortenaam: HAt-Spswt (Hnmt-imn) Henemet Amun Hatshepsut
(Wie houd van Amon ; Belangrijkste van de edelvrouwen)

Troonnaam:  mAat-kA-ra Maatkare
(Waarheid is de ziel van Ra)

De dodentempel van Hatsjepsoet.

Het opmerkelijke bouwwerk van haar, is haar eigen dodentempel, die Dieter Arnold beschreef als “een van de belangrijkste en meest eigenaardige creaties van de Egyptische tempelarchitectuur“.
Vanaf de valleitempel aan de rand van het vruchtbare land leidt een oprit naar het lagere terras en aan weerszijden van de oprit naar de zuidelijke en noordelijke hallen.
Ten westen van het middelste terras bevindt zich de hal met de afbeeldingen van de Pune-expeditie, in het zuiden en in het noorden die met de beschreven afbeelding van de goddelijke geboorte en verkiezing van Hatsjepsoet.
Een andere helling leidt naar het bovenste terras met een binnenplaats met zuilen en het Heilige der Heiligen daarachter.

 

Klik op de foto hier onder om meer te zien van deze tempel.

Hatsjepsoet in Metropolitan Museum of Art.

Expeditie naar Punt in de dodentempel van Hatsjepsoet.

(Auteur: (Wikipedia) Hans Bernhard, 1976)

Hatsjepsoet-Punt5

Cartouche van Hatsjepsoet.

(Bron: (Wikipedia) Olaf Tausch, 18 October 2019)

Hatsjepsut_cartouche_Karnak_Tempel_Obelisk

Kruik met de cartouche van Hatsjepsoet.
Het Petrie Museum voor Egyptische Archeologie, Londen.
(Foto: Osama Shukir Muhammed Amin (Wikipedia) 23 July 2016)

Hatsjepsut._From_Deir_el-Bahari,_Egypt._The_Petrie_Museum_of_Egyptian_Archaeology,_London

Koperen of bronzen plaat met de naam Hatsjepsoet.
Uit een funderingsafzetting in “een kleine put bedekt met een mat” gevonden in Deir el-Bahari.
Het Petrie Museum voor Egyptische Archeologie, Londen.

(Foto: Osama Shukir Muhammed Amin (Wikipedia) 11 March 2016)

Hatsjepsoet_Copper_or_bronze_sheet

Mogelijke mummie.

In 1903 had Howard Carter graf KV60 ontdekt in de Vallei der Koningen.
Het bevatte twee vrouwelijke mummies, een geïdentificeerd als de voedster van Hatsjepsoet en de andere niet geïdentificeerd.
In het voorjaar van 2007 werd het niet-geïdentificeerde lichaam, KV60A genaamd, uiteindelijk door Dr. Zahi Hawass uit het graf verwijderd en voor onderzoek naar het Egyptisch Museum in Caïro gebracht.
Deze mummie miste een tand en de ruimte in de kaak kwam perfect overeen met Hatsjepsoet’s bestaande kies, gevonden in de DB320 “canopische kist”.
Op basis hiervan concludeerde Hawass dat de KV60A-mummie zeer waarschijnlijk Hatsjepsoet is.
Hoewel de mummie en de tand DNA-getest kunnen worden om te zien of ze van dezelfde persoon waren en de identiteit van de mummie te bevestigen, hebben Dr. Zahi Hawass, het Cairo Museum en enkele egyptologen geweigerd dit te doen omdat de tand vernietigd zou moeten worden om het DNA van de tand te krijgen.
Haar dood is sindsdien toegeschreven aan een benzopyreen kankerverwekkende huidlotion gevonden in het bezit van de farao, waardoor ze botkanker kreeg.
Van andere leden van de familie van de koningin wordt gedacht dat ze hebben geleden aan inflammatoire huidziekten die meestal genetisch zijn.
Ervan uitgaande dat de mummie die van Hatsjepsoet is, is het waarschijnlijk dat ze zichzelf per ongeluk heeft vergiftigd terwijl ze probeerde haar jeukende, geïrriteerde huid te kalmeren.
Het zou ook suggereren dat ze artritis en slechte tanden had, wat de reden kan zijn dat de tand is verwijderd.
In 2011 werd de tand echter geïdentificeerd als de kies uit een onderkaak, terwijl de mummie uit KV60 een kies uit de bovenkaak miste, waardoor de vermeende identificatie twijfelachtig wordt.

De mummie KV60A, wellicht die van Hatsjepsoet.

Hatshepsut-Mummy_of