Mentoehotep was een oude Egyptische farao tijdens de gefragmenteerde Tweede Tussenperiode.
Volgens egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker was hij de vijfde koning van de 16e dynastie die regeerde over de Thebaanse regio in Opper-Egypte.
Als alternatief ziet Jürgen von Beckerath hem als de vijfde koning van de 17e dynastie.
Mentoehotep wordt bevestigd door een stèle uit Karnak en een scarabeezegel van onbekende herkomst met een prenomen die afwisselend Sewahenre, Sewadjenre en Sankhenre worden gelezen.
Verder werden in 1924 in de ruïnes van de tempel van Horus in Edfu twee kalkstenen sfinxen van Mentoehotep ontdekt, één met de prenomen Sankhenre en de andere de nomen Mentoehotep.
Tot slot wordt Mentoehotep bevestigd door de Turijnse canon onder de prenomen Sankhenre.
De identificatie van Mentoehotep is in de loop der jaren geëvolueerd: Jürgen von Beckerath noemt Mentoehotep als een koning van de 17e dynastie onder de naam Mentoehotep VII en Wolfgang Helck als Mentoehotep VI. De recente reconstructie van de Turijnse canon door Ryholt vestigde deze koning als Sankhenre Mentoehotep.
Als Ryholts identificatie van Mentoehotep in de canon van Turijn correct is, nam hij de troon na Sekhemre Sankhtawy Neferhotep III en regeerde hij slechts 1 jaar.
De korte heerschappij van Mentoehotep werd waarschijnlijk gekenmerkt door het voortdurende conflict met het Hyksos-koninkrijk van de 15e dynastie.
mnTw-Htpw Mentoehotep
(Montoe is tevreden)
sanx.n-ra Sankhenre
Tekening van een sfinx van Mentoehotep, met de prenomen Sankhenre tussen het been.
(Bron: Khruner (Wikipedia), 8 June 2015, waarvoor dank)