Nebiryraw II
23304
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23304,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Nebiryraw II

Nebiryraw II (ook Nebiriau II, Nebiryerawet II) was een oude Egyptische farao van de in Thebaanse gebaseerde 16e dynastie, tijdens de tweede tussenperiode.
Door sommige egyptologen wordt algemeen aangenomen dat hij de zoon is van zijn voorganger Nebiryraw I, gezien de zeldzaamheid van de naam Nebiryraw in Egyptische historische bronnen. In tegenstelling tot zijn vermoedelijke vader die 26 jaar lang over Opper-Egypte regeerde, was hij een obscure koning die niet wordt bevestigd door hedendaagse archeologische bronnen.
De enige twee niet-hedendaagse verklaringen voor Nebiryraw II zijn de vermelding van zijn persoonlijke naam op de Ramesside Turijn Canon (positie 13.5, zijn troonnaam was verloren), en een bronzen beeldje van de god Harpocrates (Caïro 38189).
De vier zijden van de voet van het beeld waren gegraveerd met de namen in cartouches; dit zijn respectievelijk “Binpu“, “Ahmose“, “De goede god Sewadjenre, overleden” en “De goede god Neferkare, overleden“.
De eerste twee waren waarschijnlijk twee prinsen van de koninklijke familie van de 17e dynastie, die kort daarna de 16e dynastie zouden vervangen, Sewadjenre was de troonnaam van Nebiryraw I en ten slotte wordt aangenomen dat Neferkare de anders niet-bevestigde troonnaam is van Nebiryraw II.
De vondst is ook eigenaardig omdat de cultus van Harpocrates en dus het beeldje zelf dateert uit de Ptolemeïsche periode, d.w.z. ongeveer 1500 jaar nadat de mensen die op het beeldje werden genoemd, hadden geleefd.
Nebiryraw II werd opgevolgd door een even obscure koning genaamd Semenenre, die wordt bevestigd door een enkele bijl – gegraveerd met zijn troonnaam – en vervolgens door Seuserenre die 12 jaar in de Turijnse Canon krijgt.

ra-nb-iri-Awt Nibiryraw
(Heer van allen, Ra)

Beeldje van Harpocrates uit de Ptolemaeïsche periode, vermoedelijk met de troonnaam van Nebiryraw II.

(Bron: Auguste Mariette & Gaston Maspero, Monuments divers recueillis en Egypte et en Nubie (Tables) — Paris, 1872, pl. 48)