Neferirkare (soms Neferirkare II genoemd vanwege Neferirkare Kakai) was een Egyptische farao van de 8ste dynastie tijdens de vroege Eerste Tussenperiode (2181-2055 v. Chr.).
Volgens de egyptologen Kim Ryholt, Jürgen von Beckerath en Darrell Baker was hij de 17e en laatste koning van de 8ste dynastie, veel geleerden beschouwen Neferirkare als de laatste farao van het Oude Rijk, dat ten einde kwam met de 8ste dynastie.
Farouk Gomaà, William C. Hayes en Baker identificeren Neferirkare II met de Horusnaam Demedjibtawy (Dmḏ-ib-t3wy, “Hij die het hart van de twee landen verenigt“) die voorkomt in één enkel decreet, het Koptos-decreet R, nu in de Egyptisch Museum, JE 41894.
Het decreet betreft de tempel van Min in Coptos, die deze vrijstelt van rechten en plichten.
Deze identificatie wordt afgewezen door Jürgen von Beckerath.
De canon van Turijn kent Neferirkare II een regeerperiode toe van 1½ jaar. Zowel de Turijnse canon als de Abydos koningslijst vermelden Neferirkare II als de laatste heerser van de gecombineerde 7e/8e dynastie. Neferirkare werd mogelijk omvergeworpen door de eerste koning van de volgende Herakleopolitan 9e dynastie, Meryibre Khety.
Anderzijds kan de Egyptische staat volledig zijn ingestort door lage Nijlstanden, massale hongersnood en chaos die Egypte overspoelde aan het begin van de Eerste Tussenperiode.