Aakheperre Setepenre Osorkon de Oudere was de vijfde koning van de 21e dynastie van het oude Egypte en was de eerste farao van Meshwesh (oude Libische) afkomst.
Hij is ook wel bekend als Osochor, naar aanleiding van Manetho’s Aegyptiaca.
Osorkon de Oudere was de zoon van Sjosjenq A, de Grote Leider van de Ma bij diens vrouw Mehtenweshkhet A, die in een document de prestigieuze titel ‘Koningsmoeder‘ krijgt.
Osorkon was de broer van Nimlot A, de Grote Leider van de Ma, en Tentshepeh A de dochter van de Grote Leider van de Ma en dus een oom van Sjosjenq I, stichter van de 22e dynastie.
Zijn bestaan werd door de meeste geleerden in twijfel getrokken totdat Eric Young in 1963 vaststelde dat de inwijding van een tempelpriester genaamd Nespaneferhor in jaar 2 I Shemu dag 20 onder een zekere koning genaamd Aakheperre Setepenre – in fragment 3B, regel 1-3 van de Karnak Priest Annals – vond plaats één generatie vóór de inductie van Hori, de zoon van Nespaneferhor, in jaar 17 van Siamun, wat ook in dezelfde annalen wordt vermeld.
Young beweerde dat deze koning Aakheperre Setepenre de onbekende Osochor was. Deze hypothese werd in die tijd echter niet volledig door alle egyptologen aanvaard.
Vervolgens merkte Jean Yoyotte in een document van 1976-77 op dat een Libische koning genaamd Osorkon de zoon was van Shoshenq A door Vrouwe Mehtenweshkhet A, waarbij Mehtenweshkhet expliciet de “Koningsmoeder” werd genoemd in een bepaald genealogisch document.
Aangezien geen van de andere koningen genaamd Osorkon een moeder had die Mehtenweshkhet heette, werd onomstotelijk vastgesteld dat Aakheperre Setepenre inderdaad Manetho’s Osochor was, wiens moeder Mehtenweshkhet was.
De Vrouwe Mehtenweshkhet A was ook de moeder van Nimlot A, de Grote Leider van de Meshwesh en dus de grootmoeder van Shoshenq I.
Op basis van een berekening van de eerder genoemde maandatum van jaar 2 van deze koning – waarvan Rolf Krauss in een astronomische berekening heeft aangetoond dat deze overeenkomt met 990 v.Chr. – moet Osorkon de Oudere twee jaar vóór de inductie van Nespaneferhor in 992 v. Chr. koning zijn geworden.
Het bewind van Osorkon de Oudere is belangrijk omdat het een voorbode is van de komende Libische 22e dynastie.
Hij wordt gecrediteerd met een regering van zes jaar in Manetho’s Aegyptiaca en werd aan de macht opgevolgd door Siamun, die ofwel de zoon van Osorkon was of een niet-verwante inheemse Egyptenaar.
Geboortenaam: wsrkn Osorkon
Troonnaam: aA-xpr-ra (stp.n-ra) Aakheperre Setepenre
(Groot is de ziel van Ra; Gekozen door Ra)
Blokreliëf toegeschreven aan Osorkon de Oudere.
(Tekening door Khruner (Wikipedia), origineel in Rijksmuseum van Oudheden, Leiden, inv. No.: F 1971/9)
Zegel met koninklijke cartouches, toegeschreven aan Osorkon de Oudere.
(Bron: Flinders Petrie (1853-1942) A History of Egypt, part III 1905, p. 264, fig. 107.)