Osorkon II
24347
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24347,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Osorkon II

874 – 850

Osorkon II was de vijfde koning van de 22e dynastie van het oude Egypte en de zoon van koning Takelot I en koningin Kapes.
Nadat hij zijn vader had opgevolgd, werd Osorkon II geconfronteerd met de concurrerende heerschappij van zijn neef, koning Harsiese A, die zowel Thebe als de westelijke oase van Egypte bestuurde.
In potentie had Harsiese’s koningschap een serieuze uitdaging kunnen vormen voor het gezag van Osorkon, maar toen Harsiese stierf in 860 voor Christus, zorgde Osorkon II ervoor dat geen enkele koning Harsiese zou vervangen.
Hij benoemde zijn zoon, Nimlot C, als de hogepriester van Amon in Thebe, wat de bron zou zijn geweest voor een opvolger van Harsiese.
Dit consolideerde het gezag van de koning over Opper-Egypte en daarna regeerde Osorkon II over een verenigd Egypte.
Het bewind van Osorkon II was een tijd van welvaart voor Egypte en grootschalige monumentale gebouwen volgden.
Osorkon II was de laatste koning van de tweeëntwintigste dynastie die over Egypte regeerde van de Delta tot Opper-Egypte.
Zijn opvolger, Sheshonq III, verloor de effectieve controle over Midden- en Opper-Egypte die Osorkon II had bereikt.
Osorkon II werd begraven in Graf NRT I in Tanis.
Momenteel wordt aangenomen dat hij meer dan 30 jaar heeft geregeerd, in plaats van slechts 25 jaar zoals eerder werd geïnterpreteerd.
De viering van zijn eerste Sed-jubileum vond eerder plaats in zijn jaar 22, maar de Heb Sed-datum in zijn Grote Tempel van Bubastis is beschadigd en kan ook worden gelezen als jaar 30, zoals Edward Wente opmerkt.
Het feit dat de eigen kleinzoon van deze koning, Takelot F, hem diende als Hogepriester van Amon in Thebe – zoals de ingeschreven muren van Tempel J bewijzen – ondersteunt de hypothese van een langere regeerperiode voor Osorkon II.
Hoewel de precieze regeerperiode van Osorkon II onbekend is, hebben sommige egyptologen, zoals Jürgen von Beckerath in zijn boek uit 1997 “Chronology of the Egyptian Pharaohs” en Aidan Dodson een bereik tussen 38 en 39 jaar gesuggereerd.
Deze veel hogere cijfers worden echter niet geverifieerd door het huidige monumentale bewijs.
Gerard Broekman geeft Osorkon II een iets kortere regeerperiode van 34 jaar.
De Engelse egyptoloog Kenneth Kitchen aanvaardt nu in een artikel van “Agypten und Levante” uit 2006 dat als “Nile Level Text 14” correct wordt toegeschreven aan Jaar 29 van Osorkon II, de verwijzing naar Osorkons Sed Festival-jubileum moet worden gewijzigd van Jaar 22 naar Jaar 30, Kitchen suggereert dat Osorkon II kort daarna, in zijn jaar 31 zou zijn overleden.

Geboortenaam: wsrkn (mri-imn) Osorkon Meriamon
(Geliefd door Amon)

Troonnaam: wsr-mAat-ra (stp-n-imn) Wesermaatre Setepenamon
(Machtig is de rechtvaardigheid van Ra ; Gekozen door Amon)

Hanger met de cartouche van Osorkon II.
De zittende koning Osorkon geflankeerd door Horus en Isis.
(Bron: Louvre museum, E 6204)

Osorkon_II_Egypte_louvre_066

Standbeeld van Osorkon II uit de tempel van Baalat Gebal in Byblos.
(Bron: Nationaal Museum van Beiroet)

Osorkon_II_statue_National_Museum_of_Beirut

Osorkon II en koningin Karomama I, van een poort in de tempel in Bubastis.
(Bron: British Museum, Londen)

Egyptian_king_Osorkon_II_gateway_in_the_temple_at_Bubastis

De tombe van Osorkon II.

De Franse opgraver Pierre Montet ontdekte op 27 februari 1939 het geplunderde koninklijke graf van Osorkon II in Tanis.
Het onthulde dat Osorkon II begraven was in een massieve granieten sarcofaag met een deksel dat uit een standbeeld uit de Ramesside-periode was gehakt.
Slechts enkele fragmenten van een kist met een havikskop en canopische kruiken bleven in het beroofde graf om hem te identificeren.
Hoewel het graf in de oudheid was geplunderd, waren de sieraden die overbleven van zo’n hoge kwaliteit dat de bestaande opvattingen over de rijkdom van de noordelijke 21e en 22e dynastieën moesten worden herzien.

Toegang tot het graf van Osorkon II.

Osorkon_IIa

Interieurfoto van het graf van Osorkon II.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reliëfs van het graf van Osorkon II.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA