Piye (Piankhi)
24684
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24684,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Piye (Piankhi) 730 – 716

Piye (ooit getranscribeerd als Pankhy of Piankhi)  was een koning van Kush en farao van de 25e dynastie van Egypte.
Hij regeerde vanuit de stad Napata, diep in Nubië, het huidige Soedan.
Piye was de zoon van Kasjta en Pebatjma.
Het is bekend dat hij drie of vier vrouwen heeft gehad, Abar was de moeder van Taharqa, andere vrouwen zijn Tabiry, Peksater en waarschijnlijk Khensa.
Als heerser van Nubië en Opper-Egypte profiteerde Piye van het gekibbel van de Egyptische heersers door de macht van Nubië buiten Thebe uit te breiden naar Beneden-Egypte.
Als reactie hierop vormde Tefnacht van Saïs een coalitie tussen de lokale koningen van de Deltaregio en verleidde Piye’s nominale bondgenoot, koning Nimlot van Hermopolis om naar zijn zijde over te lopen.
Tefnacht stuurde vervolgens zijn coalitieleger naar het zuiden en belegerde Herakleopolis waar zijn koning Peftjauawybast en de lokale Nubische commandanten een beroep deden op Piye om hulp.
Piye reageerde snel op deze crisis in zijn regeringsjaar 20 door een leger samen te stellen om Midden- en Beneden-Egypte binnen te vallen en bezocht Thebe op tijd voor het grote Opet-festival, wat bewijst dat hij Opper-Egypte tegen die tijd effectief onder controle had.

Zijn militaire prestaties worden opgetekend in de Victorie-stèle in Gebel Barkal:
Hoor wat ik heb gedaan om de voorouders te overtreffen. Ik ben de koning, de vertegenwoordiging van god, het levende beeld van Atum, die voortkwam uit de baarmoeder, gemarkeerd als heerser, die wordt gevreesd door degenen die groter zijn dan hij, [wiens vader] wist en wiens moeder zelfs in het ei zag dat hij zou wees heerser, de goede god, geliefde van de goden, de zoon van Re, die handelt met zijn twee armen, Piye, geliefde van Amon ….

Piye beschouwde zijn campagne als een heilige oorlog, waarbij hij zijn soldaten opdroeg zichzelf ritueel te reinigen voordat ze aan de slag gingen.
Hij bracht zelf offers aan de grote god Amon.
Piye marcheerde vervolgens naar het noorden en behaalde de volledige overwinning bij Herakleopolis, veroverde onder andere de steden Hermopolis en Memphis en ontving de onderwerping van de koningen van de Nijldelta, waaronder Iuput II van Leontopolis, Osorkon IV van Tanis en zijn voormalige bondgenoot Nimlot in Hermopolis.
Hermopolis viel in handen van de Nubische koning na een beleg van vijf maanden.
Tefnacht zocht zijn toevlucht op een eiland in de Delta en gaf formeel zijn nederlaag toe in een brief aan de Nubische koning, maar weigerde persoonlijk eer te bewijzen aan de Kushite-heerser. Tevreden met zijn triomf, zeilde Piye naar het zuiden naar Thebe en keerde terug naar zijn thuisland in Nubië om nooit meer terug te keren naar Egypte.

Geboortenaam: py Piye

Troonnaam: mn-xpr-ra Menkheperre
(De manifestatie van Ra)

Piramide van Piye bij El-Kurru.

 

Piye’s tombe bevond zich naast de grootste piramide op het kerkhof, genaamd Ku.1, bij el-Kurru in de buurt van Jebel Barkal in wat nu Noord-Soedan is.
Via een trap van 19 treden geopend naar het oosten, wordt de grafkamer in het gesteente uitgehouwen als een open greppel en bedekt met een uitspringend metselwerk.
Zijn lichaam was op een bed gelegd dat in het midden van de kamer op een stenen bank rustte waarvan de vier hoeken waren weggesneden om de poten van het bed op te nemen, zodat het bedplatform direct op de bank lag.
Verder naar de rand van de begraafplaats (de eerste farao die een dergelijke graflegging in meer dan 500 jaar ontving) waren zijn vier favoriete paarden begraven. Deze plaats zou ook worden ingenomen door de graven van verschillende latere leden van de dynastie.

Piye-Al-Kurru,main_pyramid

Afbeelding van Shepenupet II, “Goddelijke adoratrice van Amon” en dochter van Piye..
(Bron: Nationaal Museum, Alexandrië, Egypte)

Piye-GD-EG-Alex-MuséeNat065

Ruïnes van de tempel van Gebel Barkal.
(Foto: LassiHu, 2007 Wikipedia)

Piye-Gebel_Barkal_Amun_temple_(B500)

Beeldje van de godin Bastet, gegraveerd op de achterkant met de naam van de Nubische koning Piankhy.
(Bron: Louvre museum, E3915)

Piye_Louvre_statue_deesse_Bastet_E3915_rwk

De stèle van Piye.
(Bron: gepubliceerd door Auguste Mariette in 1872)