Rahotep
23228
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23228,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Rahotep

1616 – 1613

Rahotep was een Egyptische farao die regeerde tijdens de Tweede Tussenperiode toen Egypte werd geregeerd door meerdere koningen.
De Egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker geloven dat Rahotep de eerste koning van de 17e dynastie was.
Terwijl Ryholt en Baker voorstellen dat Rahotep de eerste koning van de 17e dynastie was, beschouwt Jürgen von Beckerath hem als de tweede koning van die dynastie.
Als alternatief heeft Claude Vandersleyen Rahotep voorlopig gedateerd in de 13e dynastie op grond van het feit dat hij gelooft dat Rahotep verwant is aan Sobekemsaf I, die Vandersleyen ook dateert uit de 13e dynastie vanwege de kwaliteit en het aantal beelden die aan hem kunnen worden toegeschreven.
Baker acht deze argumenten “mager en verworpen door de meeste geleerden“.
Als hij inderdaad een heerser was van de vroege 17e dynastie, zou Rahotep Opper-Egypte tot aan Abydos hebben beheerst.
Volgens Ryholts reconstructie van de Tweede Tussenperiode zou Rahoteps regering kort na de ineenstorting van de 16e dynastie hebben plaatsgevonden met de verovering van Thebe door de Hyksos en hun daaropvolgende terugtrekking uit de regio.
In de nasleep van het conflict zouden de Hyksos tempels en paleizen hebben geplunderd en vernietigd. Rahotep “schept bijgevolg op over restauraties [die hij uitvoerde] in tempels in Abydos en Coptos“.
In Abydos liet hij de muren van de tempel van Osiris vernieuwen en in Koptos herstelde hij de tempel van Min waarvan “poorten en deuren in puin waren gevallen“.
Deze chronologie van gebeurtenissen wordt besproken en sommige geleerden betwisten dat Thebe ooit is veroverd door de Hyksos, ze geloven eerder dat de koningen van Opper-Egypte vazallen van de Hyksos zouden kunnen zijn.

ra-Htp(w) (sA-ra) Rahotep
(Ra is tevreden: Zoon van Ra)

sxm-ra wAH-xaw Sekhemre Wahkhau

Rahotep (arm omhoog) terwijl hij Osiris offert.
Stele BM EA 833, getekend door Wallis Budge.

(Bron: E. A. Wallis Budge (1857-1934), Hieroglyphic texts from Egyptian stelae, &c.,
in the British Museum, Part IV
, London: Printed by order of the Trustees [by] Harrison and Sons, 1913)

Rahotep_stele_BM_Budge

Twee scarabeeën met het opschrift “Rahotep”, volgens Flinders Petrie verwijzend naar deze koning.

(Bron: Flinders Petrie (1853-1942) Scarabs and cylinders with names (1917))