Ramses VI
24053
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24053,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Ramses VI ca. 1142/1140-1134

Ramses VI was een Egyptische Farao die behoorde tot de zogenaamde Ramessiden van de 20ste dynastie.
Hij heeft waarschijnlijk negen jaar geregeerd (1142 v. Chr. – 1134 v. Chr.).
Na de dood van de regerende farao, Ramses V, die de zoon was van Ramses VI’s oudere broer, Ramses IV, besteeg Ramses VI de troon.
In de eerste twee jaar na zijn kroning stopte Ramses VI frequente invallen door Libische of Egyptische plunderaars in Opper-Egypte en begroef hij zijn voorganger in wat nu een onbekende tombe is van de Thebaanse necropolis.
Ramses VI eigende zich KV9 toe, een tombe in de Vallei der Koningen die door en voor Ramses V was gepland en liet het voor zichzelf vergroten en opnieuw inrichten.
De hutten van de ambachtslieden bij de ingang van KV9 bedekten de ingang van het graf van Toetanchamon en behoedden het zo voor een golf van grafovervallen die plaatsvonden binnen 20 jaar na de dood van Ramses VI.
Egypte verloor de controle over zijn laatste bolwerken in Kanaän rond de tijd van het bewind van Ramses VI.
Hoewel de Egyptische bezetting in Nubië voortduurde, zette het verlies van de Aziatische gebieden de verzwakkende economie van Egypte onder druk en stegen de prijzen.
Omdat bouwprojecten steeds moeilijker te financieren waren, eigende Ramses VI de monumenten van zijn voorvaderen toe door zijn cartouches op die van hen te graveren. Toch pochte hij dat hij “het hele land bedekte met grote monumenten in mijn naam […] gebouwd ter ere van mijn vaders, de goden“. Hij was dol op cultusbeelden van zichzelf; er zijn er meer bekend die hem portretteren dan welke koning van de twintigste eeuw dan ook na Ramses III.
De egyptoloog Amin Amer karakteriseert Ramses VI als “een koning die zich wilde voordoen als een grote farao in een tijd van onrust en verval“.

Geboortenaam: ra-msi-sw [t]imn nTr-HqA-iwnw Ramesses [It] Amon Netjer Heka Iunu
(Geboren uit Ra; Vader Amon; De heer van Heliopolis)

Troonnaam: nb-mAat-ra (mri-imn) Nebmaatre Meriamun
(Heer der rechtvaardigheid is Ra; Geliefd door Amon)

Dit portret van Ramses VI werd tijdens de Frans-Toscaanse expeditie gekopieerd van een schilderij in het graf van de heerser.
(Bron: L’Égypte antique illustrée de Champollion et Rosellini. (Paris 1933, p. 85))

Ramses_Vi_closeup

Vallei der koningen – KV9 graftombe van Ramses V en Ramses VI – 20ste dynastie

De beschrijving van deze tombe met de plattegrond, staat bij Ramses V, klik hier.

Blik in de tombe van Ramses VI.
(Klik op de foto om er meer te zien)

Ramses_VI_graftombe

Voor een video-impressie klik hieronder.

Een standbeeld uit Karnak, toont Ramses VI die een gebonden Libische gevangene vasthoudt.
(Bron: Georges Legrain (1865-1917), Caïro Egyptian Museum, Cat. 42152)

Ramses_VI_Karnak

Portret van een farao, waarschijnlijk Ramses VI. Geschilderde scherf van kalksteen.
(Bron: Louvre, Department of Egyptian antiquities, Sully, first floor, room 27)

Ramses_VI-Egypte_louvre_129_ramses6

Verminkte buste van Ramses VI bewaard in het Museum voor Schone Kunsten in Lyon.
(Foto: Colindla (Wikipedia) 4 April 2010)

Ramsès_VI_mutilé

Fragment van de stenen sarcofaag van Ramses VI uit zijn graf.
(Bron: British Museum)

Ramses_VI_sarcofaag

De mummie van Ramses VI.

Binnen 20 jaar na de begrafenis van Ramses VI, werd het graf hoogstwaarschijnlijk geschonden en geplunderd door grafrovers, die de handen en voeten van Ramses’ mummie hakten om toegang te krijgen tot zijn sieraden.
Deze gebeurtenissen, die plaatsvonden tijdens het bewind van Ramses XI, worden beschreven in de Papyrus Mayer B, hoewel de identificatie van het in deze bron genoemde graf niet helemaal zeker is.
De mummie van Ramses VI werd vervolgens verplaatst naar het graf KV35 van Amenhotep II tijdens het bewind van Pinedjem van de vroege 21e dynastie, waar het in 1898 werd ontdekt door Victor Loret.
Een medisch onderzoek van de mummie onthulde dat Ramses VI op ongeveer veertigjarige leeftijd stierf en ernstige schade aan zijn lichaam vertoonde, waarbij het hoofd en de romp in verschillende stukken werden gebroken door een bijl die door de grafrovers werd gebruikt.
In 1898 ontruimde Georges Émile Jules Daressy KV9, die sinds de oudheid open was gebleven, waarbij fragmenten van een grote granieten kist werden blootgelegd, evenals talrijke stukken van de mummievormige stenen sarcofaag van Ramses VI, waarvan het gezicht nu in het British Museum is.
De sarcofaag werd in 2004 gerestaureerd na twee jaar werk aan meer dan 250 fragmenten die zijn teruggevonden in het graf, waar het nu te zien is.
Zahi Hawass, destijds hoofd van de Egyptische Hoge Raad voor Oudheden, verzocht tevergeefs om de terugkeer van het gezicht van de sarcofaag van het British Museum naar Egypte.
In april 2021 werd zijn mummie verplaatst van het Museum van Egyptische Oudheden naar het Nationaal Museum van Egyptische Beschaving, samen met die van 17 andere koningen en 4 koninginnen tijdens een evenement dat de Gouden Parade van de farao’s werd genoemd.

ramses6_1b

Kop van de mummie van Ramses V.
(Bron: G. Elliot Smith, 1912)

ramses6_2b