Ramses VII
24074
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-24074,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Ramses VII 1134 – 1126

Ramses VII was de zesde farao van de 20e dynastie van het oude Egypte, hij regeerde van ongeveer 1134 tot 1126 voor Christus en was de zoon van Ramses VI.
Andere data voor zijn regering zijn 1138-1131 voor Christus. Het Turijn boekhoud Papyrus 1907+1908 is gedateerd op Jaar 7 III Shemu dag 26 van zijn regering en is gereconstrueerd om aan te tonen dat 11 volledige jaren verstreken van Jaar 5 van Ramses VI tot Jaar 7 van zijn regering.
Het zevende jaar van Ramses VII wordt ook bevestigd in Ostraca O. Strasbourg h 84, die wordt gedateerd op II Shemu dag 16 van zijn 7e regeringsjaar.
In 1980 toonde C.J. Eyre aan dat een papyrus van het jaar 8 toebehoorde aan de regering van Ramses VII, dit papyrus, P. Turijn Cat. 1883 + 2095, gedateerd op Jaar 8 IV Shemu dag 25 (hoogstwaarschijnlijk Ramses VII), beschrijft het verslag van de ingebruikname van wat koperwerk en vermeldt twee voormannen in Deir El-Medina: Nekhemmut en Hor[mose].
Aangezien bekend is dat de toetreding van Ramses VII plaatsvond rond het einde van III Peret, zou de koning Egypte hebben geregeerd voor een minimumperiode van 7 jaar en 5 maanden toen dit document werd opgesteld, op voorwaarde dat het tot zijn regering behoorde, zoals waarschijnlijk blijkt uit de koninklijke naam gegeven in de papyrus.
De gerespecteerde Duitse egyptoloog Jürgen von Beckerath accepteert ook het bewijs van C.J. Eyre dat Jaar 8 IV Shemu dag 25 Ramses VII’s hoogst bekende datum was.
De toetredingsdatum van zijn opvolger, Ramses VIII, is echter door Amin Amer vastgesteld op een periode van 8 maanden tussen I Peret dag 2 en I Akhet dag 13, of 5 maanden na het jaar 8 IV Shemu dag 25 datum van Ramses VII.
Daarom, als Ramses VII niet stierf tussen de korte periode van 2 weken tussen IV Shemu dag 29 en I Akhet 13, zou deze farao nog minstens 4 maanden op de troon hebben gezeten tot I Peret dag 2 en 7 jaar over Egypte regeerde en 9 maanden toen hij stierf (misschien iets langer als hij stierf na I Peret dag 2).
Daarom is het mogelijk dat Ramses VII bijna 8 jaar over Egypte heeft geregeerd; op dit moment is zijn zekere regeerperiode 7 jaar en 5 maanden.
Er is heel weinig bekend over zijn regering, hoewel het duidelijk een periode van onrust was, aangezien de graanprijzen stegen.

Geboortenaam: ra-msi-sw it(.i)-imn (nTr-HqA-iwnw) Ramesses It Amun Netjer Heka Iunu
(Geboren uit Ra; Vader Amon; De heer van Heliopolis)

Troonnaam: wsr-[mAat]-ra (stp.n-ra mri-imn) Weser[maat]re Setepenre Meriamun
(Machtig is de rechtvaardigheid van Ra; Gekozen door Ra; Geliefd door Amon)

Ramses VII uit graf KV1.
(Bron: Karl Richard Lepsius (1810-84) Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien – Tafelwerke – Band VII)

Ramses_VII_Lepsius

Vallei der koningen – KV1 graftombe van Ramses VII – 20ste dynastie

De tombe van Ramses VII behoort tot die, die al sinds de oudheid toegankelijk zijn.
De tombe bestaat eigenlijk maar uit de entree (B), een eerste gang (C) en de grafkamer (D) met een kleine achterkamer (F) met nis (G).
Er is geopperd dat het afgemaakte metselwerk en de goede kwaliteit van de reliëfs een indicatie geven van een geplande en uitgevoerde bouw van een kleinschalige tombe, vermoedelijk gecreëerd in de veronderstelling dat de koning slechts weinig tijd zou hebben om het bouwen af te kunnen maken.
De sarcofaag (E) bestaat uit een rots gehakt gat bedekt met een massieve ruw cartouchevormig stenen blok versierd met figuren van of Isis, Nephthys, Selket en de 4 zonen van Horus.
De mummie van Ramses VII is momenteel nog niet geïdentificeerd.

Blik in de tombe van Ramses VI.
(Klik op de foto om er meer te zien)

A – Dalende gang
B – Entree (Zonneschijf, geflankeerd door de koning en godinnen)
C – Gang (koning voor verscheidene godheden; scenes uit het “Boek der Poorten” en het “Boek der Holen”)
D – Grafkamer (scenes uit het “Boek der Aarde”, astronomisch plafond met dubbele Nut afbeelding)
E – Sarcofaag
F – Achterkamer (koning voor Osiris)
G – Nis

Omgekeerde sarcofaag, gebruikt om de gegraven kuil, die de koninklijke mummie bevat, te bedekken.

Zittende goden uit het graf van Ramses VII.

Zegel met troonnaam van Ramses VII.
(Bron: Los Angeles County Museum of Art)

Ramses_VII_LACMA_M.80.202.468