Sebekai (Sebkay)
22875
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22875,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Sebekai (Sebkay)

Troonnaam: sbk<A>y  Sebekai

Sebekai (of Sebekay of Sebkay) was een oude Egyptische farao tijdens de Tweede Tussenperiode.
Lange tijd zorgde zijn positie voor problemen en hij werd meestal in de 13e dynastie geplaatst.
De ontdekking van het graf van een koning met de naam Senebkay maakt het echter zeer waarschijnlijk dat Sebkay identiek is aan de laatste en het schrijven van de naam Sebkay slechts een spelfout van de naam is.

Er is heel weinig over hem bekend, aangezien zijn naam alleen wordt bevestigd op een houten geboorteslagtand (stok) gevonden in Abydos en nu in het Cairo Museum (CG 9433 / JE 34988).
Sinds de ontdekking van de stok hebben verschillende Egyptologen geprobeerd deze koning te identificeren met andere heersers van de Tweede Tussenperiode.
Stephen Quirke geloofde dat “Sebkay” een verkleinwoord was voor “Sedjefakare”, wat de troonnaam is van Kay-Amenemhat, terwijl Jürgen von Beckerath de naam in plaats daarvan beschouwde als een korte vorm van de nomen “Sobekhotep”.
Thomas Schneider ondersteunt de hypothese van von Beckerath en geeft aan dat de koning Sobekhotep waarschijnlijk Sobekhotep II was.
Een meer radicale hypothese kwam van Kim Ryholt, die voorstelde om “Seb’s zoon Kay” te lezen, de facto de naam “Seb-kay” in twee verschillende farao’s te splitsen en zo een leemte op de Turijnse koningslijst vóór Kay-Amenemhat op te vullen.
Bovendien moet in deze reconstructie de naam van de laatstgenoemde koning ook als een patroniem worden beschouwd en moet worden gelezen als “Kay’s zoon Amenemhat“, waarmee een dynastieke lijn wordt gezet bestaande uit drie koningen: Seb, zijn zoon Kay en diens zoon Amenemhat.
Ryholts interpretatie wordt door sommige Egyptologen als gedurfd en controversieel beschouwd.

In 2014 ontdekte een team van archeologen in Abydos het graf van een voorheen onbekende koning van de Tweede Tussenperiode, genaamd Senebkay.
Er is gesuggereerd dat deze heerser en Sebkay dezelfde persoon zou kunnen zijn.

Toverstaf met de naam van farao Sebkay van de vroege 13e dynastie.
Binnen wordt zijn vaderlijke afkomst vermeld door koning Seb.
Egyptian Museum Cairo, JE 34988 (CG 9433).
(Foto: Juan R. Lazaro, 8 April 2000 (Wikipedia) waarvoor dank)
Sebekai_staf
Volledig zicht op de ivoren toverstaf, Sebkay’s naam is aan de linkerkant gegraveerd..
(Bron: Georges Daressy (1864-1938), Catalogue General Antiquites Egyptiennes du Musee du Caire: Textes et dessins magiques.
Le Caire: Imprimerie de L’institut Francais D’archeologie Orientale (1903))