Wepwawetemsaf
22861
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22861,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Wepwawetemsaf

Geboortenaam: wpwAwt-m-sA.f  Wepwawetemsaf
(Wepwawet is mij bescherming)

Troonnaam: sxm-ra nfr-xaw  Sekhemre Neferkhaw

Sekhemraneferkhaw Wepwawetemsaf was een Egyptische farao tijdens de Tweede Tussenperiode. Volgens de egyptologen Kim Ryholt en Darrell Baker was hij een koning van de Abydos-dynastie, hoewel ze zijn positie binnen deze dynastie onbepaald laten. Als alternatief ziet de egyptoloog Jürgen von Beckerath Wepwawetemsaf als een koning van de late 13e dynastie, terwijl Marcel Marée voorstelt dat hij een koning was van de late 16e dynastie.

Het enige bewijs van de heerschappij van Wepwawetemsaf is een kalkstenen stèle “van uitzonderlijk ruwe kwaliteit” ontdekt in Abydos en nu in het British Museum (EA 969).
De stèle toont de koning voor de god “Wepwawet, heer van Abydos” en wordt over het algemeen beschreven als van slecht vakmanschap.

Een andere mogelijke bewijs van deze koning is een graffito ontdekt in graf nr. 2 in Beni Hasan behorend tot de 12e dynastie nomarch Amenemhat en gelegen ongeveer 250 km ten noorden van Abydos, in Midden-Egypte.
De graffito is voorlopig gelezen door Beckerath als “Sekhemreneferkhau“, maar dit blijft onzeker aangezien het origineel nu verloren is gegaan.

In zijn studie van de Tweede Tussenperiode gaat Kim Ryholt dieper in op het idee dat oorspronkelijk door Detlef Franke was voorgesteld dat na de ineenstorting van de 13e dynastie met de verovering van Memphis door de Hyksos, een onafhankelijk koninkrijk ontstond in Midden-Egypte.
De Abydos-dynastie duidt dus een groep lokale koningen aan die voor een korte tijd in centraal Egypte regeerden. Ryholt merkt op dat Wepwawetemsaf alleen in centraal Egypte voorkomt en dat zijn naam de theoforische verwijzing naar de Abydene god Wepwawet omvat.
Zo concludeert hij dat Wepwawetemsaf hoogstwaarschijnlijk regeerde vanuit Abydos en tot de Abydos-dynastie behoort. Deze conclusie wordt gedeeld door Darrell Baker, maar niet door Beckerath, die Wepwawetemsaf in de late 13e dynastie plaatst.
De egyptoloog Marcel Marée verwerpt ook de hypothese van Ryholt en stelt in plaats daarvan dat Wepwawetemsaf een koning is van de late 16e dynastie.
Marée merkt inderdaad op dat de werkplaats die de stele van Wepwawetemsaf produceerde, ook verantwoordelijk is voor de productie van de steles van Pantjeny en Rahotep, de laatste die het vaakst werden toegewezen aan de vroege 17e dynastie.
Marée concludeert dan ook dat Rahotep, Pantjeny en Wepwawetemsaf vrij dicht bij tijd regeerden, deze redenering sluit ook het bestaan van een Abydos-dynastie ca. 1650 v. Chr.

Stèle van Wepwawetemsaf, tekening gemaakt in 1913 door Wallis Budge
(Bron: Wallis Budge: Hieroglyphic texts from Egyptian stelae, &c., in the British Museum,
Part IV, London: Printed by order of the Trustees [by] Harrison and Sons, 1913)