Senachtenre
23382
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-23382,page-child,parent-pageid-15471,bridge-core-2.6.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-24.6,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
 

Senachtenre

1548 – 1545

Senachtenre (ook bekend als Senachtenre Tao) was een Egyptische koning uit de Thebaanse 17e dynastie.
De heerser is alleen bekend van een enkel hedendaags monument.
Het zijn twee fragmenten van een deurpost en een latei die in 2012 werden blootgelegd in de buurt van de Ptah-tempel van Karnak.
Beide elementen gemaakt van “prachtige witte kalksteen uit Tura” maakten deel uit van een monumentale opslagpoort die Senachtenre volgens het opschrift “aan zijn vader Amun-Re” had geschonken.
Zijn persoonlijke naam Ahmose en de Horus-naam Merymaat zijn daar ook bewaard gebleven.
Vóór deze ontdekking werd de koning vaak Senachtenre Taa I genoemd.
De valse geboortenaam Taa (Tao) gaat terug naar de Papyrus Abbott waar het is opgenomen, dit was al de mening van Claude Vandersleyen, die in 1983 pleitte voor het schrappen van de naam Taa voor deze koning.
Zijn vrouw was mogelijk Tetisheri, wiens mummieverband rond 1870 door de gebroeders Abd el-Rassul werd gevonden in de cache van Deir el-Bahari samen met koninklijke mummies, voornamelijk uit de 17e, 18e en 19e dynastie.
Onder Sheshonq I van de 22e dynastie hadden priesters de mummies daar verborgen om ze te beschermen tegen grafrovers en mogelijk de graven opgeruimd.
Ondanks het schaarse bewijs, wordt hij beschouwd als een tijdgenoot van Apophis en een lokale prins die onder het opperbevel stond van de Hyksos-heerser Apophis.
De politieke situatie tussen de Hyksos en de Thebanen leek in zijn tijd grotendeels stabiel te zijn geweest.

tA-aAaA Tao
([Thot] Is de grote)

sxnt.n-ra Senachtenre
(Bestendig als Ra)

Bovendorpel met Cartouches van Senachtenre, uit Karnak.

(Bron: Khruner 23 October 2015 (Wikipedia), waarvoor dank

Senakhtenre_by_Khruner